Utorak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

‘POJMA NEMATE O MEDICINI I ZDRAVSTVU PA SAM PRILAGODIO FREKVENCIJU DA ME MOŽETE RAZUMJETI’ Kujundžić završnim govorom razbjesnio oporbu u Saboru

Ministar zdravstva Milan Kujundžić na kraju osmosatne saborske rasprave u četvrtak kasno navečer zahvalio je zastupnicima koji su sudjelovali u raspravi kao i onima koji su potpisali zahtjev za njegov opoziv jer su otvorili prostor za raspravu o zdravstvu, ali je pritom i dio zastupnika kritizirao zbog neznanja i populizma što je izazvalo burnu reakciju oporbe koja ga je optužila za vrijeđanje.

“Lako se je razgovarati s ljudima koji znaju, za razliku od onih koji malo znaju o zdravstvu i medicini i koji se nemaju kamo vratiti. Ja osobno ako nisam ministar nema hrvatske ili svjetske bolnice u koju ne mogu sutra otići. A kamo ćete vi otići ako niste u Saboru?”, poručio je Kujundžić u završnoj riječi.

Obraćajući se malobrojnim zastupnicima u sabornici upitao ih je i zašto koriste neistine i neznanje, te ih uputio da vide što su radili, kakve su rezultate imali i kakve će plaće imati ako odu iz Sabora.

“Hvala vam što ste otvorili ovu temu, što ćete ju opet otvarati, ja vas čekam, ja ću razgovarati za svoj hrvatski narod i pacijente”, rekao je dodavši da Hrvatima treba istina i pošteno trošenje novca.

Gordan Maras (SDP) je ustvrdio da je riječ o agresivnom i sramotnom ponašanju, te ponižavanju zastupnika i kao Željko Jovanović (SDP) poželio mu da se vrati u bolnicu gdje je dobar “jer kao ministar nije dobar”.

Kujundžić je uzvratio da im je samo prilagodio frekvenciju da ga mogu razumjeti.

Jovanović je zatražio od predsjedavajućeg da opomene ministra jer vrijeđa zastupnike, pogotovo kolege liječnike i jer je rekao da nemaju pojma.

“Dobio je već opomenu Hrvatske liječničke komore, dobit će i opet”, poručio je Jovanović.

Marija Alfirev (SDP) poručila je Kujundžiću “sram vas bilo” jer je vrijeđao zastupnike da ne znaju ništa, da nisu educirani i da ne poznaju sustav. “Vama građani ne vjeruju, a liječnici su nezadovoljni jer ih ne plaćate dovoljno nego Ministarstvu pravosuđa pišete pismo protiv njih”, kazala je.

U završnom obraćanju ministar je pokazao pravi razlog zašto ga trebamo smijeniti, pokazao je bijes i usmjerio ga je prema oporbi, zaključio je Branimir Bunjac (Živi zid). Upozorio ga je pritom da čovjek koji pokazuje bijes u javnosti nije sposoban kontrolirati sam sebe, a time ne može kontrolirati ni ministarstvo. “Imate se gdje vratiti jer imate stranačku iskaznicu, vi ste bez HDZ-a vrlo skromnog dosega, osnivali ste Hrvatsku zoru, htjeli ste biti predsjednik, a vi ste bez HDZ-a nitko i ništa”, kazao je Bunjac.

Nadovezao se Nikola Grmoja (Most) koji je kazao da nema samo iskaznicu HDZ-a, nego je i dio “duboke države”.

Sabor u petak glasuje o povjerenju ministru Kujundžiću

Saborski zastupnici u petak će glasovati o raspravljenim točkama među kojima i o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, a raspravljat će o vinu, odnosno prijedlogu zakona o vinu kojim se predlaže višestruko smanjenje administrativnih opterećenja hrvatskih vinara.

Rasprava o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja Kujundžiću koji je pokrenuo 31 oporbeni zastupnik iz redova SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida trajala je u četvrtak osam sati.

U raspravi je saborska oporba nabrajala ono što smatra za razloge zašto ministar zdravstva Milan Kujundžić mora otići ističući da u dvije godine mandata nije učinio ništa, dok su vladajući u cijelosti odbacili sve navode oporbe naglašavajući da problemi u zdravstvu nisu nastali za vrijeme ove vlade.

Predloženim zakonom o vinu se konsolidiraju propisi u sektoru vinarstva koje je uređeno dvama zakonima – aktualnim Zakonom o vinu i Zakonom o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Kad se zakon usvoji, kako je objasnio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, hrvatski vinari neće plaćati nikakve naknade za kontrolu stavljanja vina u promet, a ukidaju se i evidencijske markice čime će  na godišnjoj razini u proračunu vinara ostati  oko 12 milijuna kuna.

Novi zakon trebao bi riješiti i problem sivog tržišta vina i grožđa utvrđivanjem  jasnih nadležnosti u kontroli prava i obveza korisnika odnosno osiguravanjem  preduvjeta za pojačanu kontrolu proizvodnje prometa grožđa i vina.

Novim zakonom predlaže se i decentralizacija sustava organoleptičkog ocjenjivanja vina. Predlaže se i uspostava četiri nove vinogradarske regije – Slavonija i hrvatsko Podunavlje, hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija te središnja i bregovita Hrvatska.

 
Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: