Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Polašek: Treba nam ‘normalno’, a to možemo samo cijepljenjem

Ako se nastavimo cijepiti ovakvim tempom, možemo očekivati jako dobre pokazatelje. Smijemo se nadati puno boljoj situaciji sljedeće jeseni, nego što smo imali prošle godine, rekao je profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i član Vladina Znanstvenog savjeta Ozren Polašek, gostujući u Dnevniku HTV-a.

– U prethodnom tjednu smo otpustili 310 više bolesnika iz bolnica, nego što smo ih primili, tako da nam je situacija povoljna. Ako se nastavimo cijepiti ovakvim tempom, možemo očekivati jako dobre pokazatelje. Imamo sve bolje spoznaje kako nas virus napada te nove spoznaje o novim lijekovima i kombinacijama cjepiva, tako da uistinu smijemo se nadati puno boljoj situaciji sljedeće jeseni, nego što smo imali prošle godine, rekao je.  

O popuštanju mjera

Rekao je kako nam je svima potrebno opuštanje mjera jer nam nedostaje malo normalnosti.

– Ja bih bio sretniji da sve mjere smanjimo i da sve mjere uklonimo, a to možemo cijepljenjem. Cijepimo se da sljedeće jeseni i zime u vijestima slušamo i o nekim drugim stvarima, rekao je.

Engleski zdravstveni dužnosnici kažu da su dvije doze cjepiva gotovo jednako učinkovite protiv brzoširećeg indijskog soja virusa kao i protiv dominantnog britanskog soja. 

– I prije nego se pojavio soj koronavirusa u Indiji, smatrali smo ga srednjom razinom rizika, da nije bila velika razina rizika. Nažalost, napravio je dosta veliku štetu u Indiji, međutim, podaci nam sad pokazuju da ljudi koji su cijepljeni postojećim cjepivima, nemaju ništa veći rizik od komplikacija i nuspojava, naglasio je. 

Plan od 55 posto cijepljenih

Istaknuo je kako je dobro što je u ovom trenutku cijepljeno 34 posto odrasle populacije i taj se cilj od 55 posto cijepljenih čini ostvariv.

– Cijepljenje mladih ima smisla kada dobro procijepimo odraslu populaciju i kad budemo imali jasne podatke i jasne mjere rizika nuspojava.

Cijepljenje mlađe populacije

Ovaj mjesec američki regulatori proširili su odobrenje cjepiva Pfizera na djecu

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: