Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Polić u Dnevniku: Bit će potrebne dodatne mjere, brojke će iduća dva tjedna rasti

Ovoga petka opet je srušen rekord vezano uz broj zaraženih u jednom danu, a postavlja se pitanje što možemo očekivati u sljedećim danima i tjednima.

– Nažalost, epidemija je izmakla kontroli. Posljedice našeg relaksiranog ulaska u jesen i relativno blagih epidemioloških mjera, njihovo nepoštivanje, a i zaraznija delta varijanta virusa su nas doveli u ovu situaciju. Ove mjere nove mislim da će pomoći, ali bojim se da one neće biti dovoljne da bi se ovaj val epidemije smirio. Bit će potrebne dodatne mjere, ali mislim da će brojke u iduća dva tjedna još rasti, rekao je gostujući u središnjem Dnevniku imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci Bojan Polić.

“Na zapadu nema porasta umrlih i hospitaliziranih”

Što se tiče odluke o proširenju, što se tiče potrebe za Covid potvrdama, Polić smatra da je trebalo zahvatiti sve javne prostore.

– Trebalo je obuhvatiti kafiće, restorane, teretane. Kao što je naprimjer u Italiji, Austriji ili Njemačkoj gdje su one potrebne za ulazak u bilo koji javni prostor. Covid potvrde imaju dva efekta. Jedan je da se ljudi u zatvorenom prostoru osjećaju sigurnije i da se smanji transmisija virusa, a s druge strane da potiče cijepljenje onih koji još nisu cijepljeni. Čini mi se da ovim mjerama to do kraja nije postignuto.

Govoreći o procijepljenosti u Hrvatskoj, Polić ističe da s ovim brojem cijepljenih (nešto više od 50% stanovništva) ne možemo pobijediti epidemiju.

– To su pokazala iskustva iz zapadnih zemalja. Na zapadu, Portugal primjerice ima 93% cijepljenih, Danska 88, a Švedska ili Norveška imaju preko 80%, tamo je epidemija u porastu, ali nemate značajni porast umrlih i hospitaliziranih. Tu je na neki način epidemija pod kontrolom. S druge strane, Bugarska i Rumunjska gdje je procijepljenost 25 odnosno 35%, tamo imamo kaos u zdravstvenom sustavu. Vidimo da Rumunjska izvaža pacijente u Mađarsku i pokazuje

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: