Nedjelja, 14 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

POLICIJA NAJAVILA AKCIJU KOJA ĆE TRAJATI SVE DO KRAJA GODINE Prometni policajci izlaze na teren u pojačanom sastavu, evo na koga će se fokusirati

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će do kraja 2018. godine kontinuirano, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti, usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. “četiri glavne ubojice u prometu”, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala, najavio je u ponedjeljak MUP.

– U prvih osam mjeseci 2018., u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 217 osoba, odnosno isti broj kao i lani, a tijekom mjeseca rujna nastavljen je nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja, odnosno do 20. rujna 2018. poginule su 234 osobe, odnosno 3 osobe ili 1,3% više nego do 20. rujna 2017. u kojem razdoblju je poginula 231 osoba, navode u MUP-u.

– Praćenjem statističkih pokazatelja o prometnim nesrećama iz prethodnih godina, proizlazi da se u razdoblju pred nama, od rujna do prosinca, evidentira veći broj prometnih nesreća s težim posljedicama, pojašnjava se u priopćenju.

– S obzirom na navedeno, a u cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, već od 21. do 24. rujna 2018. godine proveden je pojačani nadzor vozila i vozača, u kojemu je sudjelovao maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji te oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa; uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge i uređaji za nadzor brzine. U tom razdoblju ukupno je prilikom vožnje pod utjecajem alkohola zatečeno 557 vozača, a devet je odbilo alkotestiranje, četiri vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, a sedam je odbilo testiranje, otkrivaju u MUP-u.

– Među 557 vozača kod kojih je utvrđena prisutnost alkohola, najviše ih je u dobnoj skupini od 31 do 40 godina, odnosno njih 136, dok su u dobnoj skupini od 18 do 24 godine evidentirana 134 vozača, a u skupini od 25 do 30 godina 119 vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola. Najveća očitana koncentracija alkohola u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg izmjerena je kod 274 vozača. Ono što posebno zabrinjava jest veliki broj vozača kod kojih je izmjerena prisutnost koncentracije alkohola veća od 1,51 g/kg – 77 vozača, a najveća koncentracija alkohola od 2,77 g/kg evidentirana je na području PU dubrovačko-neretvanske, navode u MUP-u.

– Ukupno je utvrđeno 4856 prometnih prekršaja uključujući i prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga, među kojima je najveći broj prekršaja prekoračenja brzine i to njih 1887, slijede 710 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 304 prekršaja nepropisne upotrebe mobitela, 93  isteka važenja prometne dozvole i tehnički neispravnih vozila, 48 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava i 23 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom. Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu prometna policija nastavlja do kraja godine, objavio je MUP.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: