Četvrtak, 23 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Političari iz RS najavili bojkot vlasti BiH

Članovi političkih stranaka iz Republike Srpske neće sudjelovati u radu tijela vlasti Bosne i Hercegovine i na taj način će pokušati blokirati provedbu odluke o zabrani i kažnjavanju nijekanja ratnih zločina koju je prošlog tjedna nametnuo visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

Takav dogovor postignut je u ponedjeljak na sastanku čelnika političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini RS, uz zaključak kako odbacuju Inzkovu odluku te kako neće prihvatiti ni bilo kakvo drugo nametnuo rješenje za kojim bi posegnuo novi visoki predstavnik Christian Schmidt koji dužnost preuzima narednog tjedna.

– Smatramo da ne postoje uvjeti za rad srpskih predstavnika u Predsjedništvu BiH, Parlamentu i Vijeću ministara BiH, kazao je novinarima predsjednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović nakon sastanka stranačkih čelnika.

Pojasnio je kako to ipak ne znači da će srpski dužnosnici podnijeti ostavke na dužnosti u državnim tijelima vlasti nego će svojim nesudjelovanjem na sjednicama pokušati ishoditi poništavanje odluke kojom je predviđena kazna do pet godina zatvora za osobe koje niječu ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici te veličaju počinitelje takvih zločina.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će parlament RS kao odgovor na Inzkovu odluku najvjerojatnije donijeti svoja dva nova zakona no nije pojasnio na što će se oni točno odnositi.

– Ništa više nećemo prihvatiti ni od jednog visokog predstavnika, kazao je Dodik, a da će se toga pridržavati potvrdio je i lider oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

No predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nije posebice zabrinut zbog najava bojkota koje dolaze iz RS. 

On je u intervjuu za sarajevsku televiziju Hayat kazao kako je ionako sada sezona godišnjih odmora te da u narednih 40-ak dana svakako ne bi bilo posebnih aktivnosti.

– Vjerojatno će taktizirati da vide mogu li što dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u rujnu sve nastaviti, ocijenio je Izetbegović ističući

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: