Srijeda, 29 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Polja Paške solane prvi put otvorena za javnost

Vrućine i dugotrajna suša idu na ruku jedino proizvođačima soli. Tako se paški solari nadaju rekordnoj proizvodnji. Dobra će biti i berba cijenjenog cvijeta soli. Polja Paške solane prvi put – otvorena su i za javnost. 

Jutro u poljima Solane Pag – novi je doživljaj za posjetitelje otoka.

– Konačno smo dočekali taj dan koji čekamo desetljećima. Prije 13 godina mi smo otvorili Muzej solarstva, a polja soli oduvijek su bila zatvorena za javnost, rekao je Mate Donadić, turistički vodič.

Mate Donadić zadužen je za stručno vodstvo i priču o bijelom zlatu. Paški vodari, koji inače kontroliraju dotok morske vode u bazene, pokazuju nam vrijedne kristale cvijeta soli.

– Sol se skuplja na starinski način. Imamo malo rešo i s tim se skuplja cvijet soli. Mora biti mirno vrijeme, ne smije biti bura, ne smije biti kiša, baš idealni uvjeti moraju biti, rekao je Antonijo Bakać, djelatnik Solane Pag.

Turistima je ipak lakše, ovako, iz karijole, uzeti soli – koliko god žele.

– Na internetskoj stranici sam našla informaciju da danas počinje ta tura i s oduševljenjem sam došla tu, rekla je Jasminka Kenik, gošća iz Maribora.

Polja soli posjetili su i paški poduzetnici. Preko puta solane uzgajaju se autohtone vinske sorte.

– Postoji namjera da se povežu sve privredne grane na otoku kao što je proizvodnja sira, čipke, solana i vinarstvo tako da pružimo našim gostima priliku da mogu vidjeti od čega su ljudi nekad živjeli na otoku, rekao je Denis Rako, vinar s otoka Paga.

Na otoku koji zbog bure i burina ima idealne uvjete u plitkoj laguni.

– Solana Pag već stotinu godina mjeri meteorološke uvjete. Ove godine de fakto kiše nije bilo od 3. mjeseca, značajnije kiše nije bilo. Prošle godine proizveli smo 18.300 tona sitne soli, pa ćemo i ove godine imati

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: