Petak, 1 prosincaStranica o Hrvatski
Shadow

POLJSKA BLOKIRALA USVAJANJE TEKSTA O TEMELJNIM PRAVIMA U EU ‘Vjerska mržnja truje Europu. Treba štititi i kršćane i židove, a ne samo LGBT zajednicu’

Poljska vlada blokirala je u četvrtak usvajanje teksta o zaštiti temeljnih prava u Europskoj uniji, jer tekst spominje diskriminacije LGBT zajednica a ne navodi izričito diskriminaciju kršćana i židova.

Poljski ministar pravosuđa Zbihniew Ziobro je rekao da je odlučio uložiti veto na zaključke Vijeća EU, instance koja okuplja zemlje članice, u priopćenju obavljenom nakon sastanka s europskim kolegama u Luxembourgu.

On je objasnio svoje gledište odbijanjem drugih ministara da navedu židovsku i kršćansku religiju u odlomku koji govori o diskriminacijama vjerskih skupina.

“Vjerska mržnja truje Europu”, ocijenio je poljski ministar i dodao da treba štititi kršćane i židove od vjerske diskriminacije jednako kao što treba štititi prava LGBT osoba, djece i migranata i žena.

Jedan diplomatski izvor je objasnio da drugi ministri nisu željeli selektivno nabrajati religije.

Tekst o kojem se raspravlja spominje činjenicu da su članovi LGBT zajednice “često žrtve diskriminacije, fizičkog nasilja i poticanja na mržnju i nasilje u EU”.

Poljski veto znači da je tekst usvojen kao puki zaključak austrijskog predsjedništva Vijeća EU, a ne kao službeni tekst koji potvrđuje Vijeće i njegovih 28 članova.

Incident u četvrtak se zbiva u kontekstu jakih napetosti s Varšavom. Europska komisija, koju podupiru Francuska i Njemačka, kritizira konzervativce stranke Pravo i pravda, na vlasti u Poljskoj jer želi provesti niz za njih spornih pravosudnih reformi.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: