Utorak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Poruke iz Lavova: Zlo mora biti kažnjeno, sigurno ćemo pobijediti, ali po koju cijenu?

Lavov i njegova okolica ovaj tjedan prvi su put brutalno napadnuti. Do tada to se područje smatralo sigurnim, no više nije. Najbolje to pokazuju sirene koje svakodnevno odjekuju, policijski sat, patrole na opustjelim ulicama, brojne zatvorene trgovine i restorani, deseci tisuća izbjeglica koji neprestano pristižu. Pogledajte reportažu Dragana Nikolića iz Lavova, emitiranu u vanjskopolitičkom magazinu “Agenda: Svijet”.

Sedamdeset kilometara od poljske granice, vanjske granice Europske unije, rat se udomaćio. Ne samo zbog danonoćnih sirena za zračnu opasnost i ruskog raketiranja obližnje vojne baze za obuku. Kontrole na ulazu u Lavov su rigorozne, potvrđuje to i maskirani pripadnik ukrajinske vojske koji provodi hladnu večer na jednoj od kontrolnih točaka. 

– Mi se pripremamo i stojimo ovdje na braniku našeg rodnog grada, naše drage ukrajinske zemlje, kako bi naše obitelji mirno spavale. Činimo to jer nas ruski agresor napada, ruši našu voljenu Ukrajinu, kaže.

 Olga Železnjak, stanovnica Kijeva rođena je u Mikolajivu. I njezin muž dežura na jednoj od kontrolnih točaka. Zbog njega je i došla u Lavov, gdje živi posljednjih 15 godina. Danju radi u ovdašnjoj bolnici, navečer i vikendima pomaže ukrajinskim braniteljima. 

– Za vojnike na prvoj liniji napravili smo pakete. Stavili smo u njih različite lijekove, protiv bolova i druge, i poslali ih na frontu. Neki su nam paketi ostali za sutra. I tako svaki put iznova. Opskrbljujemo naše momke, govori.

Olga Mirošnjičenko stigla je u Lavov jer je slijedila srce. Prije tri desetljeća, iz Kijevske oblasti. Budnost na kontrolnim točkama treniraju i njezin sin i unuci. 

– Ima dosta pridošlica koji ovdje izvode diverzije. No vjerujem da ih naši ljudi otkrivaju i hvataju. Baš me jučer nazvao moj unuk, koji dežura na sigurnosnoj točki u obližnjem selu. Rekao mi je da su otkrili jednog domaćeg mještanina dok je crtao nekakve oznake po cesti, prepričava.

U neka sretnija vremena lavovski željeznički kolodvor

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: