Srijeda, 22 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Poruke s panela filmske konferecije: Morate se više promovirati

Filmska industrija ima svoje zahtjeve, oni su usmjereni na lokacije, potrebnu logistiku, stručnost i profesionalizam ekipa koje producentske kuće mogu angažirati za snimanje pojedinih filmova i serija te na ekonomske uvjete, povrat novca potrošen za snimanje.

To su uobičajeni standardi koji vladaju u filmskoj industriji i to je ono što želi svaka produkcija, bez obzira na to dolazi li iz Amerike, Rusije ili Islanda, glavne su poruke izuzetno zanimljive i poučne panel-diskusije održane u okviru Prve filmske konferencije. – Mi želimo zemlju u kojoj je klima bolja nego u Rusiji, nama je to važno jer je naša klima oštra i nepovoljna za snimanja – rekla je, među ostalim, Olga Filipuk iz ruskog Yandex studija. – Kada ne uspijem dobiti informacije u kratkom roku, postanem frustriran.

Moji kolege, ako čuju za probleme koji mogu zadesiti neku produkciju pri snimanju u određenoj zemlji, odmah kažu – odlazimo odavde – rekao je Peter Radovich, američki producent i redatelj, dobitnik 36 nagrada Emmy za CBS. Svoje je izlaganje o potrebama filmske industrije u jednom trenutku prekinuo kako bi pokazao teaser, reklamu za Super Bowl. Naravno da je u toj priči John Malkovich i da je riječ o izuzetnoj reklami koja, ustvari, raskrinkava reklamnu industriju, a Malkovich poučavajući mlade redatelje strastveno pokazuje ono što reklama treba poručiti gledateljima – da na Super Bowlu neće gledati sraz Davida i Golijata nego dva hrabra, srčana Davida. Naravno da to ponese svakog gledatelja i naravno da takva reklama vrijedi svakog centa iz milijunskog budžeta. Ono što je bitno jest da je reklama snimljena u kazalištu.

– Trebalo mi je 20 minuta da pronađem kazalište koje mogu unajmiti. Da mi je trebao stan, kupaonica, kuhinja ili bilo koji drugi dio stana potreban za snimanje, i to bih mogao pronaći jer postoji baza podataka. Nalazi se na internetu – rekao je Radovich guglajući pred publikom web-stranice na kojima se nalazi ponuda svih objekata koji se mogu unajmiti ne samo na tjedan ili dan, nego doslovce na sat vremena. Tako je zorno pokazao kako se budžetiraju filmski projekti i kako funkcionira uspješna produkcija. – Zašto Hrvatska – glasilo je pitanje iz publike, i ponovilo naslov predavanja, a Radovich je jednostavno odgovorio:

– Zašto ne? Tu su divne lokacije, profesionalne ekipe, iz Hrvatske se može, gotovo u jednom koraku, doći do Italije, bilo kojeg dijela Europe i, što je najbolje, Hrvatska ima odlične priče. Ovih malo 4 milijuna ljudi imaju odlične priče koje se mogu pojaviti na filmu, a u SAD-u je uvijek problem u tome što je i najbolju ideju već netko realizirao – nabrajao je sve prednosti Hrvatske. Ali, iznio i ozbiljne zamjerke, nedostatak direktne avionske linije SAD – Hrvatska, tehnologiju koja se koristi pri snimanju, logističku opremljenost i troškove. – Ne promovirate se dovoljno – rekao je Hordur Runarsson, islandski producent, objašnjavajući kako su troškovi ključni svakoj produkcijskoj kući, a ako u Hrvatskoj ne mogu, kao u drugim zemljama, vratiti dobar dio svojih troškova, Hrvatska postaje skupa.

To su stvari koje predstoje hrvatskoj filmskoj industriji, na kojima HAVC radi godinama, a sada su i gradovi to prepoznali.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: