Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

POSJETILI SMO EATALY U TRSTU: ”Ovdje se radi o gastro konceptu koji se može opisati u tri riječi – jedi, kupuj i uči!”

Na Ponte Rossu odavno više nema štandova, u trgovini cipela Rossini vrijeme kao da se zaustavilo sedamdesetih, nema gužve kakva je nekad vladala ovom šoping mekom. Trst pretpostavljamo nitko nije doživljavao kao neku gastroenološku destinaciju, ali upravo je to postao prije svega zahvaljujući Eatalyju, jednom od najuspješnijih koncepata vezanih uz hranu – svojevrsnoj robnoj kući hrane i to prije svega ekološke, i ponajprije isključivo regionalne i s etiketom Made in Italy.

 

Razvio ju je talijanski poduzetnik Oscar Farinetti u suradnji s organizacijom Slow Food, a na tržište je krenuo 2007. godine u preuređenoj staroj tvornici vermuta u Torinu.

 

Tršćanski Eataly, koji je otvoren prošle godine, smješten je u nekadašnjem Antico Magazzino vini na adresi Riva Tomasso Gulli 1 na tri tisuće četvornih metara – nekadašnjem vinskom magazinu u kojem su čuvali i bačve vina iz Istre i Dalmacije.

 

Prezentacije proizvoda

Subota je prijepodne. Beatrice Stock, jedna od stotinu zaposlenica koja nam je domaćin vodi nas u podrum. Vinoteka u kojoj je 10.000 vrsti vina prije svega regionalnih i talijanskih, pjenušci, a jedan dio podruma namijenjen je i ljubiteljima piva. – Naš koncept sastoji se iz tri riječi – jedi, kupuj, uči. Zato ovdje imamo i kuhinju gdje održavamo prezentacije i gdje našim gostima i kupcima spravljamo autohtona jela – priča nam Beatrice.

U vinskom je podrumu svega nekoliko kupaca, ali je zato u prizemlju i na prvoj etaži vrlo živo. Dvadesetak vrsta kruha, brašno koje je samljeveno u kamenom mlinu (jedini strani sastojak koji je dodan pekarskim proizvodima je francuska sol), pizze. Rashladne vitrine vratit će nas u djetinjstvo.

 

Jogurti u staklenkama – otkad to nismo vidjeli. Osim pekarnice i mliječnih proizvoda prizemlje nudi ribarnicu “La Barcaccia” u kojoj nećete naći lososa već isključivo ribu ulovljenu u Jadranu, voće i povrće ekološki uzgojeno, kave, čokolade.

 

Regionalni proizvodi

– U tršćanskom Eatalyju radi stotinjak zaposlenih i stalno prolazimo edukacije – kaže nam naša domaćica dok se pokretnim stepenicama vozimo na prvu etažu. Restoran s pogledom na more “Osteria del Vento”, s čije unutrašnjosti i terase pogled puca na tršćanski zaljev i brda iznad Trsta, mesne prerađevine, snježnobijela jaja, sirevi, tjestenine, pršuti, umaci, maslinova ulja, frižideri sa svježim mesom, sokovi u retro flašicama.

 

– Cijene su kod nas više nego u drugim trgovinama, ali naši su proizvodi ekološki uzgojeni, nastojimo dati što više proizvoda iz Trsta i regije Friuli Venezia Giulia, ali kao što vidite ima dosta artikala koji su po povoljnim cijenama i imamo stalna sniženja – kaže nam Beatrice Stock. I nešto što je osim nama upalo u oči još nekim kupcima; konzerve s izmetom kokoši i goveda. Prodaju ga kao gnojivo za vrtove. I za kraj na izlazu možete pritisnuti gumb i ocijeniti svoj posjet. A osim hrane, pića, ugodnog mjesta za obrok, Eataly nudi i suvenire, literaturu o hrani, ali i regiji.

 

Brojni turisti koji dođu u Trst obavezno navrate i u Eataly, ali prehrambena robna kuća osim Talijana ima i svoje stalne kupce iz susjedne Hrvatske, Slovenije i Austrije. Ostaje samo žal i pitanje – zašto Hrvatska nema nešto slično?

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: