Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Posjetili smo vatrogasce u Maloj Kapeli i odmah – intervencija

Mala Kapela najduži je tunel u Hrvatskoj, 5821 metar. Ovdje je i jedna od deset vatrogasnih postaja Hrvatskih autocesta. Tek što se ekipa HRT-a upoznala s domaćinima, došao je poziv na intervenciju!

– Sustav za video detekciju i nadzor je alarmirao centar da je požar i dim u tunelu, pokazuje Marin Kolić, zapovjednik Vatrogasne postaje Mala Kapela. Ovog puta, srećom, požara nije bilo. Uzrok zadimljenja otkriva nam video nadzor.

– Izašli smo na intervenciju s tunelskim velikim vozilom i vatrogasnim motorom. Vatrogasni motor je dobar u toj situaciji jer je brži. Brže će se probiti do mjesta nesreće, govori.

A za ishod intervencije brzina je ključna.

– Ako ne počnemo gasiti vozilo u tunelu zapaljeno do 6 minuta, može se pretvoriti u katastrofu, naglašava Milan Ročak, zapovjednik Vatrogasne postrojbe HAC-a.

Kada se nešto dogodi – putnici bez panike, prateći crvenu liniju uz lijevu stranu tunelske cijevi, trebaju doći do evakuacijskog prolaza.

– U slučaju nesreće, iz jedne cijevi idemo u drugu cijev. Ovaj prostor garantira vatrozaštitu 60 minuta. Kad smo tu, operateri iz nadzornog centa nas vide na kamerama, rekao je Ročak.

Doslovno svaki metar Male Kapele “pokrivaju” 174 kamere. Sve što se događa u tunelu pod budnim je okom operatera u centru za nadzor i upravljanje prometom.

– Od promjena znakova, ventilacije, rasvjete, vodoopskrbe tunela… Odavde upravljamo i žurnim službama, pokazuje Branimir Špehar, operater za praćenje i upravljanje prometom u tunelu Mala Kapela.

– Ima dosta neodgovornih vozača, recimo, naglo se zaustave u tunelu radi slikanja – to se ne smije! Znači ne voziti preko 100 kilometara i voziti konstantno. Nema znači ubrzavanja i kočenja, naglasio je.

O stanju na autocesti brinu se i ophodnje iz 25 HAC-ovih tehničkih baza. Uz redovite obilaske, i intervencije su njihova svakodnevica.

– To su većinom vozila u kvaru, prometne nezgode, predmet na kolniku, ako ispadne s nekog auta, kamiona. Izlazimo

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: