Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Posljedice potresa – nove informacije

U 22:29 novi snažan potres zaljuljao je središnju Hrvatsku. Prema podacima hrvatske Seizmološke službe potres bio magnitude 4,5 prema Richteru, s epicentrom 60 km jugoistočno od Zagreba. Epicentar je bio udaljen 15 kilometara jugozapadno od Siska na području kod Petrinje.

Na društvenim mrežama građani javljaju da se osjetio od Slavonskog Broda do Zagreba, Varaždina, Krapine i drugdje.

I dok novi potresi pogađaju područje Sisačko-moslavačke županije tamo se uklanjaju ruševine, na terenu su sve dežurne službe, a pomoć stiže sa svih strana. Dosad su prijavljena oštećenja na više od 30.000 stambenih objekata. Pregledano ih je oko 13.000. Od toga je, samo za sada, neuporabljivo ili privremeno neuporabljivo njih gotovo 5.300. 

➡️ Posljedice potresa – najnovije informacije
➡️ Kontejneri i modularne kuće za Banovinu 
➡️
Potres 2020 – aplikacija koja život znači

Na potresom pogođenom području i večeras su bili reporteri HRT-a, koji su se javili iz Siska, Petrinje i Gline.

➡️ Sisak:

Eugen Husak javio se iz Siska, gdje su vatrogasci i danas nastavili iznimno zahtjevan postupak uklanjanja zvonika sisačke katedrale. Cijeli dan vatrogasci su na tornju katedrale. Samo uklanjanje odgođeno je za sutra.

– Priprema za iznimno zahtjevan i kompleksan posao traje već tri dana i provjeravamo sve sigurnosne aspekte više puta kako bi se toranj uklonio na siguran način. Čin je opasan, radi se improvizaciji. To radi specijalna ekipa zagrebačke javne vatrogasne postrojbe koja je prvo iskustvo stekla skidanjem tornja sa zagrebačke katedrale. No tamo se radilo o kamenom tornju, a ovaj je drveni. Statički je nestabilan i opasan. Ovo je potpuno novo iskustvo, ovo je najkompleksniji zahvat u ovih 13 dana od potresa, rekao je Miroslav Golub, zapovjednik JVP-a Sisak.

– Na području grada Siska je 50-ak samostalnih timova za radove na visinama. Uklanjaju se opasni predmeti koji prijete da padnu s krova.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: