Ponedjeljak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

POSLJEDNJI DRAŠKOVIĆI U BORBI ZA NASLJEDSTVO ‘Ocu sam za rođendan želio dati vlastovnicu koju je sanjao četvrt stoljeća, no nije dočekao taj trenutak’

Grof Karl Drašković Trakošćanski s ovog je svijeta otišao predzadnji dan prošle godine, 30. prosinca, u 97. godini, a da nije uspio vratiti ni pedalj očeva nasljeđa u Varaždinskoj županiji. Neposredno prije grofove smrti obitelj je primila izvršno rješenje o povratu 100 hektara zemljišta u okolici Ludbrega, ali provedba rješenja do danas nije izvršena u zemljišnim knjigama. Njegov sin, grof Nikolaus, sada glava obitelji, odlučio je da neće ocu reći za rješenje, nego ga za rođendan, 20. siječnja, iznenaditi njemu najdražim darom – vlastovnicom dijela njegove očevine.

– Bio bi mu to najdraži dar koji je čekao četvrt stoljeća, no na žalost, nije ga dočekao. Tako je otišao, a da nije znao da mu se ostvarila najveća želja. Jako sam tužan zbog toga – govori grof Nikolaus, razočaran takvim slijedom događaja. Hrvatska država Draškovićima nije vratila 400 hektara zemljišta nasljeđa grofa Pavla Draškovića Trakošćanskog. S majčine je strane grofu Karlu dio imovine vraćen, obitelji su vraćene i dvije kuće u Opatiji, a s kućom u zagrebačkoj Martićevoj problemi su slični onima u Ludbregu.

PRIVATNA ARHIVA

 

Pun šleper dokumentacije

Grof Karl i obitelj u Hrvatskoj (ne)raspolažu s više tisuća hektara zemljišta i šuma, od čega su neki posjedi vraćeni, a oko drugih se još spore s hrvatskim vlastima i tim se sporovima ne vidi kraja. Upravni postupci za povrat zemljišta jednoj od najpoznatijih hrvatskih obitelji, s velikim značenjem u hrvatskoj povijesti, traju nevjerojatne 23 godine, iako zakon kaže da ti postupci moraju završiti u roku 60 dana. Dokumentacijom u postupku mogao bi se napuniti veći šleper. Tek im je tadašnja Općina Ludbreg 1990. godine i bez tada zakonske obveze, darovnim ugovorom dala obiteljski dvorac u Velikom Bukovcu.