Četvrtak, 23 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

POTEZ OČAJNIKA: U ovoj europskoj zemlji krađe katalizatora porasle su za čak 1700 posto za godinu dana! Evo kako se od lopova štiti sve više vozača…

Vozači u Engleskoj su na podnice automobila počeli ugrađivati žičane kaveze vrijedne i 200 funti.

Razlog: porast krađa katalizatora s automobila u 2019. u odnosu na prethodnu godinu porastao je za vrtoglavih 1711 posto!

Inače, katalizatori su dio ispušnog sustava automobila koji pročišćavaju štetne plinove iz motora, a vrijednost tog dijela u nekim automobilima doseže i nekoliko tisuća funti, piše Daily Mail.

količine plemenitih metala poput paladija i rodija kojima je cijena odletjela u nebo u posljednje dvije godine.

Unca paladija (31 gram) tako vrijedi 1300 funti ili 11.200 kuna, a rodija još i više – 4000 funti ili 34.400 kuna za uncu! Ti su materijali od ranije nužni za izradu zavojnica peći, laboratorijske tave ili svjećica za zrakoplovne motore, no od kad je porasla proizvodnja električnih i hibridnih automobila, povećala se potražnja za paladijem jer se koristi za izradu baterija.

The Sun screenshot

 

Tako je samo u Londonu prošle godine s automobila ukradeno 2894 katalizatora u odnosu na godinu ranije kad ih je bilo ukradeno 1674, a i u svim ostalim pokrajinama Engleske porast

Izvor vijesti

Slični postovi: