Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

POTPORA NJEMAČKIM KOALICIJSKIM STRANKAMA NA REKORDNO NISKOJ RAZINI ‘To su najniže brojke ikada u ovom istraživanju’

Potpora konzervativcima Angele Merkel i njezinom koalicijskom partneru Socijaldemokratima (SPD) dosegnula je rekordno nisku razinu, pokazalo je u četvrtak istraživanje javnoga mišljenja, u vrijeme dok se njemačka kancelarka bori kako bi spriječila da se njezina razjedinjena vlada raspadne.

Udio glasova konzervativaca Angele Merkel CDU/CSU kao i SPD-a je opao za 3 postotna boda, na 26 odnosno 15 posto, pokazalo je istraživanje koje je uradio DeutschlandTrend za radioteleviziju ARD.

To su najniže brojke ikada u ovom mjesečnom istraživanju za ove koalicijske stranke, rekao je ARD.

Istraživanje je isto tako stavilo SPD na četvrto mjesto iza proimigrantskih Zelenih koji su povisili potporu za 3 postotna boda na 17 posto i protuimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) koja je ostala na 16 posto.

Ovi pokazatelji su u suglasju s očekivanjima da CSU, bavarsku sestrinsku stranku Merkelina CDU-a, u nedjelju očekuju najgori rezultati u zadnjih 60 godina na izborima u toj saveznoj državi, što je neuspjeh koji bi mogao ojačati podjele u koaliciji.

Otkako je preuzela vlast u ožujku dva puta je došla na korak do raspada zbog rasprava o imigraciji i skandala oko optužbi bivšeg šefa njemačke unutarnje obavještajne službe da simpatizira krajnju desnicu.

Koalicija se uplela i u svađu oko toga kako postupno isključiti dieselska vozila koja onečišćuju zrak.

Anketar Infratest dimap proveo je istraživanje na 1508 ljudi od ponedjeljka do srijede, izvijestio je ARD.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: