Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Potresna ispovijest zlostavljanih logoraša: apel protiv zaboravljanja žrtava

Zaklada Sunčica i udruga Žene u Domovinskom ratu – u Staroj su Gradiški uputile apel protiv prešućivanja i zaboravljanja žrtava seksualnog zlostavljanja u tamošnjem logoru. Traže kažnjavanje zločinaca, ali i da se potpuno devastirano zdanje logora napokon uredi kao mjesto stradavanja u vrijeme obrane zemlje.

Pred samicom broj deset u kojoj je 91. provela deset paklenih dana – Ana se slomila.

– Ovdje je završio moj život od trideset godina. Ja više od 30 g nisam ni muško ni žensko, rekla je bivša logorašica Ana Popović.

Iz obližnjih je Gređana, sela s većinskim srpskim stanovništvom. Kad je okupirano, zatočili su je susjedi. Pretrpjela je strahote. Jednu večer, priča, cimerica ju je pronašla u nesvijesti.

– Kaže da me našla u lokvi krvi. Ja sam svu krvi izgubila, iskrvarila sam  počeli su komadi iz mene izlazit, dodala je Ana.

U logoru je seksualno zlostavljan i Ivica Magdić, hrvatski branitelj. Zatvoren je bio oko mjesec dana.

– Bile su to grozote koje uopće ne može zamislit da čovjek čovjeku može radit, naglasio je bivši logoraš Ivica.

Oboje su prvi put došli u mjesta svojeg stradanja. Apeliraju da se žrtve ne zaborave, zločin kazni, a bivši logor obnovi.

– On je potpuno obrastao i propao i on zaista kao da svim sredstvima se zatire mjesto patnje i stradanja ljudi, istaknula je predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu Marija Slišković.

– Ovdje ima toliko priča  različitog karaktera da ne bi bio problem napraviti memorijalno područje Stara Gradiška koje bi pričalo priču o svim totalitarnim režimima na ovom području, dodao je načelnik općine Stara Gradiška Velimir Paušić.

Stogodišnja utvrda zaštićeni je spomenik najviše kategorije i za malu općinu njezina je obnova prevelik zalogaj. Ne mogu se čak prijaviti ni za europski novac. Ali može država.

– Država je dužna i država je spremna ovo učiniti mjestom pijeteta koje i zaslužuje. Osobno ću prenijeti kome

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: