Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Povećane kazne trojici koji su 1991. zapalili žive hrvatske civile

Autor: HRT/Hina

17. 12. 2020.   prije 1 sat

Vrhovni sud postrožio je s 10 na 15 godina zatvorske kazne trojici pripadnika paravojnih postrojbi tzv. Republike Srpske Krajine koji su ratne 1991. u Joševici spalili muškarca i ženu u kući i vatrenim oružjem usmrtili muškarca koji je pobjegao kroz prozor.

Nepravomoćnom presudom zagrebački Županijski sud je 13. srpnja u odsutnosti osudio Dušana Žarkovića, Bogdana Jednaka i Dušana Martića na po deset godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila, no Vrhovni sud je nakon žalbe tužiteljstva zaključio da nisu dovoljno uzete u obzir otegotne okolnosti te je povisio kazne na 15 godina zatvora.

Optuženici su osuđeni jer su 1991. tijekom oružanog sukoba ubijali civilno stanovništvo zbog nacionalne netrpeljivosti i pljačke imovine, što je 6. studenog 1991. u Joševici rezultiralo smrću troje civila od kojih im nije prijetila nikakva opasnost. Nikolu Kreštalicu usmrtili su vatrenim oružjem, dok su Đuro i Gina Kreštalica u kući živi spaljeni.

Trojica pripadnika zloglasne paravojne grupe, koji su bili poznate kao osobe sklone nasilju i pljački, došla su u kuću žrtava po vozilo i novac koji su prije od njih tražili, a nakon što su ih ubili, zadržali su njihovo vozilo.

Državno odvjetništvo u žalbi je navelo da je Županijski sud podcijenio otegotne okolnosti na strani optuženika koji su na najokrutniji mogući način usmrtili žrtve, pri čemu su jednu od njih smatrali srpskim izrodom zbog udaje za Hrvata.

Radilo se o nenaoružanim civilima koji su

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: