Četvrtak, 30 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Povijesni dan za Hrvatsku – ulazak u šengenski prostor

Iza Hrvatske je povijesni dan – jučer je postala članica šengenskog područja. Kako ćemo se nositi s nadzorom najduže kopnene granice Schengena? Što našim izvoznicima, turizmu i prijevoznicima donosi ulazak u najveću svjetsku zonu bez graničnih kontrola?

U emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Ane Krolo Molnar, ovo su analizirali načelnik Uprave za granicu MUP-a Zoran Ničeno, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić, Darinko Bago iz Udruge hrvatskih izvoznika i predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec

Ničeno je istaknuo da će ljudi tek s vremenom shvatiti koliko znači ulazak Hrvatske u šengenski prostor i koliko će sve to doprinijeti svim građanima koji žive uz granicu, svim prijevoznicima, gospodarstvu.

– Što se tiče gužvi na vanjskim granicama, bit će očekivano kao što je uvijek za vrijeme blagdana, rekao je i dodao da će kontrole i dalje postojati jer nam je Europska komisija dala povjerenje da zaštitom šengenskih granica čuvamo europsku sigurnost.

Naglasio je da već desetak godina Hrvatska imama mobilnu graničnu policiju koja radi dubinske kontrole.

– Imamo posebne timove za suzbijanje krijumčarenja. Ti su timovi izuzetno efikasni. Napravili smo koncept kompenzacijskih mjera koje nadomještaju graničnu kontrolu na unutarnjim granicama, rekao je i dodao kako oni rade prema sistemu analize rizika.

Udovičić je istaknula kako će ulazak u šengenski prostor doprinijeti turizmu na našem području i s obzirom na podizanje sigurnosti, a to je veoma važno za turizam.

– Ulazimo u otvoreno područje od 420 milijuna ljudi. Hrvatska nije bila nikad bliže svojim emitivnim tržištima i putovanja će postati jednostavnija i brža, kazala je.

Što se tiče naplatnih kućica na autocestama, rekla je kako je cilj i tu ubrzati protok vozila kako bi gužve bile što manje, a zadovoljstvo putnika veće.

Bago je istaknuo kako svako gospodarstvo ovisi o investicijama. Te investicije, kako kaže,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: