Petak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Pravobraniteljica o slučaju Mirele Čavajde: Zdravstveni sustav mora iznaći rješenje

Mirela Čavajda, trudnica kojoj su liječnici odbili prekinuti trudnoću u 27. tjednu unatoč tomu što je bebi otkriven tumor na mozgu, jutros je primljena na konzultacije u kliničku bolnicu Merkur. Njezin slučaj izazvao je brojne reakcije. Dodajmo da je Ministarstvo zdravstva zatražilo očitovanje zdravstvenih ustanova s kojima je pacijentica kontaktirala.   

– Slučaj Čavajda koji je izašao u javni prostor ukazuje nam na određene probleme s kojima se suočavamo vezano uz zdravstvene usluge i ostvarivanje reproduktivnih prava. Mi znamo da je u Hrvatskoj pravo na prekid trudnoće zakonit prema tome u ovom slučaju teško mi je ulaziti u ova četiri mišljenja, svaki od njih govori s nekakvog svog medicinskog aspekta, ali nemojmo zaboraviti da u svim tim bolnicama postoje liječnici, ginekolozi koji se pozivaju i na priziv savjesti. Iz slučaja Čavajda vidimo jedan drugi problem, nedostatak pravodobnih informacija i nedostatak protokola kada se radi o redovnom prekidu trudnoće ili kad se radi o izvanrednom prekidu trudnoće, a sve je normirano zakonom. Potrebno je objasniti pacijenticama na koji način koja ustanova u kojim okolnostima provodi takve zahvate, rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostujući u Dnevniku HTV-a.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje svih bolnica. Pravobraniteljica je rekla kako je još jučer, čim je iz medija saznala sa slučaj, zatražila očitovanje Ministarstva zdravstva i bolnice Sveti Duh.

– Očekujemo njihova očitovanja, iako znamo u kojem će smjeru ići, jer su i jedni i drugi dali svoje priopćenje. Ono što je nama kao instituciji važno, da bez obzira na struku, bez obzira na prizive savjesti, javna zdravstvena usluga treba biti svima dostupna, ovdje se radi o prekidu trudnoće, i zdravstveni sustav treba iznaći rješenje u ovom slučaju pogotovo kad se radi o izboru pacijentice, odnosno majke, rekla je Ljubičić.

Gospođa Čavajda tvrdi da joj nije pružena psihološka pomoć te da joj je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: