Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Predrag Pale za Dnevnik HTV-a: Nema sustava u koji se ne može provaliti

Hakerski su napadi globalna svakodnevica. Ključno je znati kako se od njih zaštititi – uložiti u osobnu i naravno sigurnost kompanije. “Otac hrvatskog interneta” Predrag Pale gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio kako se zaštititi od hakerskih napada.

Kad je riječ o zaštiti sustava, Predrag Pale kaže kako se radi o nerješivom problemu kad se gleda tehnički i teoretski.

– Nema sustava u koji se ne može provaliti. Puno brže razvijamo sustave, nego ih uspijemo testirati. Tek kad neka ideja padne kako nešto kompromitirati, onda za to treba tražiti rješenje. Mali korisnici, građani i tvrtke rade najčešće veliku grešku jer misle kako nisu bitni, da je njihovo računalo sporo i nema ozbiljne podatke. Danas kompjutere napadaju programi, a ne ljudi. Čim novo računalo uključite na mrežu, za nekoliko minuta će doći prvi napad. To rade roboti, programi koji skeniraju cijeli internet i traže. Oni traže greške i rupe u programima koje postoje mjesecima i godinama, rekao je Pale u uvodu.

“Resurs na internetu koji je interesantan nekome”

Rekao je da ako nemamo svježe zakrpe na svojem računalu i dobro postavljenu sigurnost, hakeri će provaliti.

– S našeg će računala napadati druge i onda nema njihovog traga. Zato što će kod nas ostaviti podatke koje ne žele čuvati kod sebe pa će dolaziti i skupljati ih jer su to ilegalni podaci. Koristit će naše računalo kako bi recimo računali digitalnu valutu. Iako nam je računalo slabo i mi smo beznačajni, mi smo resurs na internetu koji je interesantan nekome, rekao je. 

Odobrenje za korištenje Wi-Fi-ja

Pale je rekao kako mladi ne znaju da ako koriste susjedov Wi-Fi koji nije dobro zaštićen ili nema postavljenu šifru, a nisu dobili eksplicitnu dozvolu, po hrvatskim i europskim zakonima to je kažnjivo djelo i kažnjava se zatvorom.

– Mora se pitati susjed, je li smije

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: