Srijeda, 29 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

PREDSJEDNICA GRABAR-KITAROVIĆ U POSJETU STAROJ GRADIŠKI I OKUČANIMA ‘Rad na osiguranju životnog standarda glavna je obveza državne vlasti’

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prvi je dan boravka u Brodsko-posavskoj županiji završila posjetom postaji granične policije u Staroj Gradiški te susretom s građanima u Okučanima, koje je pozvala da iskoriste razvojne potencijale, ističući pritom da je rad na osiguranju životnog standarda glavna obveza državne vlasti.

O načinu i s uvjetima rada granične policije u Staroj Gradiški predsjednicu Grabar-Kitarović upoznao je načelnik brodsko-posavske Policijske uprave Antun Valić. Nova zgrada postaje u kojoj rade 23 policajca izgrađena je prije dvije godine uz potporu sredstava iz EU fondova.

Načelnik Općine Okučana Aca Vidaković opisao je tu općinu i svakodnevicu svojih sugrađana kao borbu za svako radno mjesto. “Molimo i vapimo za pomoć od raznih ministarstava. Pomoć dobijemo, ali mislimo da nije dovoljno stambeno zbrinuti ljude, već da je potrebno ljudima staviti kruh u ruke. Bolji dani će biti za nas kada naši ljudi budu mogli živjeti od svojega rada”, rekao je Vidaković, zahvalivši predsjednici Republike na posjetu toj općini, u koju predstavnici državne vlasti obično dolaze samo kad se obilježava vojno-redarstvena akcija “Bljesak”.

Zahvalivši na srdačnoj dobrodošlici, hrvatska predsjednica je istaknula kako želi dati poruku za budućnost. “Budućnost je u našim rukama onoliko koliko imamo samopouzdanja, optimizma i zajedništva. Posebno je to važno istaknuti ovdje, u sredini gdje je bila duga tradicija zajedničkog života hrvatskog naroda s pripadnicima srpske i drugih nacionalnih manjina”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović nazočnima u okučanskom Domu kulture.

Razvojne mogućnosti za Okučane i druge dijelove Hrvatske predsjednica Grabar-Kitarović vidi u poljoprivredi, turizmu, obrtništvu, drvnoj industriji i drugim djelatnostima. “Moramo učiniti sve kako bismo ne samo zadržali ljude ovdje u Okučanima, već kako bi Okučani i drugi dijelovi Hrvatske rasli. Ulaskom u Europsku uniju stekli smo povoljnije poduzetničko okružje, ali istodobno su snažno otvorena vrata iseljavanju. Mnogi su pošli u inozemstvo jer žele veće plaće i bolji životni standard. Stoga je prvi zadatak sviju nas u državnoj vlasti stvoriti bolje uvjete za više investicija, zapošljavanja i veće plaće kako bismo mlade ljude zadržali u Hrvatskoj i omogućili im normalan obiteljski život”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Općina Okučani ima 17 naselja i 3500 stanovnika. Na njezinu području, nakon oslobodilačke vojno-redarstvene akcije “Bljesak”, dom pronašli stanovnici iz čak 136 župa s područja bivših jugoslavenskih republika.

Drugog dana boravka u Brodsko-posavskoj županiji, u koju je privremeno premjestila svoj ured, predsjednica Republike posjetit će prije podne Osnovnu školu Mate Lovraka u Novoj Gradiški i tvrtku Clarum, koja se uspješno bavi proizvodnjom tjestenine. Poslijepodne će posjetiti slavonskobrodsku Srednju školu Antuna Matije Reljkovića, koja obrazuje učenike za poljoprivredne zanimanja i ima status najuspješnije hrvatske škole kad je u pitanju novac iz Europske unije. Boravak u Brodsko-posavskoj županiji završit će posjetom OPG-u Šarčević i Općini Vrpolju.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: