Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

PREDSJEDNICA ZADOVOLJNA BORAVKOM NA OPĆOJ SKUPŠTINI UN-a, KAŽE DA SMO POSTALI APSOLUTNO PREPOZNATLJIVI U SVIJETU Njezin govor pohvalio i Josipović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je na skupu na rubu zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku rekla kako je jugoistočna Europa postala poligon raznih zemalja i interesa kao i napetosti između država regije te da je važno da se taj dio Europe uključi u Europsku uniju.

Grabar-Kitarović je kazala kako svjesno izbjegava termin zapadni Balkan jer to ne odražava samo zemljopisnu lokaciju.

– Balkanizacija je nažalost postala globalni termin s negativnim konotacijama poput političke nestabilnosti, nesigurnosti i fragmentacije, izolacije i getoizacije, pa zbog toga izbjegavam taj tehnički termin koji koriste Europska unija i NATO. Čak mislim da to igra ulogu i psihološke barijere za druge članice unije zbog čega su na oprezu – rekla je Grabar-Kitarović na forumu “Održivi mir i razvoj u svijetu koji se mijenja” na rubu Opće skupštine UN-a.

Dodala je da umjesto toga moramo to područje promatrati kao jugoistok Europe jer to je Europa i tako je treba zvati. Istaknula je i kako je važno znati da jugoistočna Europa ide u pravom smjeru, a međunarodna zajednica je u proteklom desetljeću donekle izgubila usredotočenost i interes za ovaj dio svijeta.

– No zbog toga su se ispod radara razvili neki drugi procesi, pa je jugoistočna Europa ponovno postala poligon za pokazivanje geopolitičkih mišića i različitih interesa, a napetosti su rasle zbog miješanja trećih zemalja koje ne dijele naše ciljeve i vrijednosti, kao i zbog rastućih napetosti između država regije. Političke ideologije koje su stvorile temelje za prošle sukobe nisu nestale, nego su još prisutne – naglasila je hrvatska predsjednica.

Na skupu na kojem je govorila o proširenju Europske unije, migracijama i inicijativi Tri mora rekla je da se u vrijeme kad je Europa suočena s ogromnim porastom radikalnih i populističkih pokreta i ideja i s lijeve i s desne strane, ne bi smjeli ograničiti na održavanje statusa quo u jugoistočnoj Europi.

– Naša poruka da EU gubi taj dio Europe napokon je dobila pažnju i rezultirala reakcijom koja ide u pravom smjeru. Europska unija s tim zemljama neće biti proširena, nego konsolidirana – rekla je Grabar-Kitarović.

Na istom skupu sudjeluju i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Kako je novinarima rekla Kosor, pretpostavlja da se ovakve sastanke pozivaju i bivši državnici zbog političkog i drugog iskustva.

Josipović je, komentirajući govor koji je Grabar-Kitarović održala u općoj skupštini UN-a i u kojemu je rekla da je Hrvatska primjer dobre transformacije nakon ulaska u Europsku uniju, istaknuo kako je to bio dobar govor koji je i dobro predstavio Hrvatsku, no da je naša stvarnost obično malo drugačija nego ona kako se predstavlja na ovakvim skupovima, te smatra kako je istina da je Hrvatska imala uzlet nakon ulaska, no od 2014. ušla u razdoblje društvene regresije.

‘Zadovoljna sam, postali smo prepoznatljivi u svijetu i to ne samo zbog Vatrenih’

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je ocijenila vrlo dobrimsvoj višednevni boravak u New Yorku gdje je sudjelovala na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

„Moram reći da sam vrlo zadovoljna, Hrvatska je postala prepoznatljiva apsolutno svugdje i to ne samo zbog naših nogometaša nego i zbog drugih aspekata”, rekla je Grabar-Kitarović novinarima i dodala kako je zadovoljna i mnogim bilateralnim susretima na kojima se razgovaralo o potpori hrvatskim kandidaturama za ECOSOC i Vijeće sigurnosti, o gospodarstvu, ulaganju i trgovini, kao i o miru i sigurnosti i stabilnosti u svijetu.

Grabar-Kitarović je sudjelovala i na sastanku o osnaživanju uloge žena u svijetu, a ujedno je istaknula i kako je s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom dogovorila i zajedničko gledanje finala Davis Cupa.

Hrvatska predsjednica će u petak u Washingtonu na institutu Brookings sudjelovati u razgovoru o temama aktualnim i iz newyorških sastanaka. Uz to, sudjelovat će i na zatvorenom skupu o ženama u društvu.

„Razgovarat ćemo u neformalnoj atmosferi kako bih im pružila potporu i ohrabrenje, te odgovorila na neka pitanja u vezi s tematikom jednakosti spolova u društvu”, rekla je Grabar-Kitarović.

 
Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: