Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Predstavljen Vodič za freelancere i honorarne suradnike

Autor: T.V./Hina

30. 09. 2020.   prije 53 minuta

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) predstavio je Vodič za freelancere i honorarne suradnike u medijima, naglašavajući potrebu granskog kolektivnog ugovora kao jednog od ključnih koraka za zaštitu njihovih socijalnih i radnih prava.

– Prvi kontakti s kolegama iz drugih sindikata poput Sindikata grafičara, kao i s ministricom kulture i medija Ninom Obuljenom Koržinek već su ostvareni i postoji zajednički interes da se ti pregovori pokrenu, istaknula je predsjednica SNH-a Maja Sever na predstavljanju Vodiča u Novinarskom domu.

Predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Darije Hanzalek naglasio je kako se taj sindikat otvara medijskim djelatnicima te da bi u suradnji sa Sindikatom novinara podružnica koja se tiče honoraraca bila dobrodošla.

– Honorarci su velik izazov, moje je osobno mišljenje da se prvo pokuša prepoznati one koji stvarno žele biti honorarci i oni koji su prisiljeni biti honorarci. Bojim se da je u našoj situaciji prevelik broj radnika natjeran da budu honorarci. Njih treba vratiti u radni odnos, izjavio je Hanzalek Hini.

Novinarka Andrea Milat upozorila je na zamke RPO odnosa na koji su se svojevremeno odlučili ili bili prisiljeni uzeti brojni novinari, ali i na honorarni angažman na koji su ih prisilili poslodavci, a ima obilježja utuživog prikrivenog radnog odnosa.

O europskim iskustvima sindikalnog organiziranja novinara i borbe za njihova prava govorili su Becky Wright, izvršna direktorica britanskog Unions

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: