Utorak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Premijer zahvalio ministrima Aladroviću, Ćoriću i Miloševiću

Premijer Andrej Plenković na kraju sjednice Vlade zahvalio je trojici ministara u odlasku, na njihovu doprinosu koji su dali u radu Vlade, izrazivši nadu da će ponovno surađivati “možda čak i u istome svojstvu”. Tako je i službeno potvrdio da iz Vlade odlaze potpredsjednik Boris Milošević, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te ministar rada, mirovinskog sustav, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Želim zahvaliti, budući da je ovo zadnja sjednica Vlade za potpredsjednika Miloševića, ministra Aladrovića i ministra Ćorića, njima na doprinosu u radu Vlade, rekao je premijer. Nadam se da će prigode biti da ponovno surađujemo, a možda čak i u istom svojstvu. Hvala vam lijepa, dodao je. 

Dogovor sa sindikatima

Na početku sjednice osvrnuo se na pregovore s 13 sindikata i TKU za javne i državne službe. Rekao je da je postignuti dogovor konzistentna politika Vlade, politika koju Vlada vodi od kraja 2016. Podsjetio je da je u mandatima prethodnih Vlada osnovica iznosila 5 108,04 i nije se mijenjala pune četiri godine. Tu smo osnovicu u proteklih više od pet godina dignuli za ukupno 18,31% do jučer, a jučer smo je podigli za dodatnih 4%. Uvećavali smo i materijalna prava radnika, dodao je.

– Dogovorili smo se o povećanju troška za prijevoz na 1,35 kn po km, plus korektivni mezanizam od 10% u varijanti da se poveća cijena goriva. Treća, najvažnija stvar koju smo dogovorili jest osnovica plaća – 4% od 1. svibnja i na taj način smo poslali poruku da smo u stanju postići kvalitetan kompromis, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je prosjećna plaća od listopada 2016. do sada u RH porasla za 1 810 kn, na 7 452 kn – 32%. Sada smo na 5,5 godina mandata Vlade. Sedam godina prije nas plaća je rasla 7%. Podigli smo i minimalnu plaću u zadnjih

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: