Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Prepoznaju li PCR i brzi antigenski testovi novu varijantu omikrona?

Na snagu su stupila izmijenjena pravila vezana za putovanja izvan Hrvatske usklađena na europskoj razini. Moći će se putovati isključivo s COVID potvrdama. Za one s dvjema dozama vrijedit će devet mjeseci, a za one koji su primili i “booster” dozu – zasad neograničeno. Negativan PCR test i dalje vrijedi 72 sata, dok će brzi antigenski – za prelazak granice vrijediti 24 sata. Postavlja se pitanje – što nam donosi podvrsta omikrona koja nije zaobišla ni Hrvatsku.

 – Za sada se normalno provodi testiranje i nije se pokazalo da ometa prepoznavanje u dijagnostičke svrhe, normalno se ponašaju ovi testovi koji se koriste za detekciju COVID-a 19, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić.

No, za neke brze antigenske testove nova podvarijanta još je nepoznata.

– Zavisi od kvalitete BAT-a, ali vrlo teško će. Moraju zaista biti iznimno kvalitetni testovi, nova generacija BAT-ova da bi prepoznali ovaj BA.2, naglasio je Zvonimir Šostar, dr. med., NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

BA.2 varijanta širi se još brže, ali klinička slika slična je onoj koju izaziva izvorni omikron.

– Ne izaziva težu bolest i čini se da preboljenje omikrona BA.1 varijante štiti podosta i protiv BA.2 varijante, iako su zabilježeni neki slučajevi infekcije s BA.1 nakon toga BA.2, ali čini se da to neće biti učestala slučajnost, poručio je imunolog Zlatko Trobonjača

Struka smatra i da bi postojeća cjepiva trebala imati jednaku učinkovitost na taj podsoj.

– S obzirom na to da nisu velike varijacije u odnosu na omikron vjerojatno će biti isto kao što je i sada da će izbjegavati zaštitu za nastanka infekcije, ali i dalje dobro štiti od teških oblika bolesti i potrebe za bolničkim liječenjem, kazala je epidemiologinja HZJZ-a Nemeth Blažić.

Iako se BA.2 još lakše prenosi, struka vjeruje da njezino širenje neće bitnije utjecati na razvoj ovog vala.

– Lakše prenosivija od primarne varijante

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: