Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Prevaranti lani najčešće glumili inkasatore, a ove godine policajce

Prevaranti na kućnim pragovima u 2018. najčešće su se predstavljali kao policajci, godinu kasnije kao inkasatori, a u ovoj godini ponovno su im najpopularnije bile uloge policajaca, a uz njih i trgovaca medicinskim uređajima, pokazala je policijska statistika.

Lažni policajci ili inkasatori u teatru prijevara igraju na komunikativnost, poštovanje prema instituciji ili suosjećanje, a žrtve su im često starije osobe koje uz prethodnu najavu ili bez najave posjećuju na kućnoj adresi, ciljajući na njihovu životnu ušteđevinu.

Trenutnoj situaciji prilagođavaju se na vrlo lucidan način, uvjerljivi su u svojim ulogama, a dolazak najave telefonom, stvarajući kod žrtve lažni dojam povjerenja ili samo pokucaju na vrata.

Žrtve, nakon što shvate da su prevarene često se osjećaju posramljeno, no policija naglašava kako je važno da joj prijave takva nedjela jer počinitelj možda već vreba drugu žrtvu.

Policijsko praćenje pokazalo je da su se prevaranti u 2018. najčešće predstavljali kao policijski službenici, a godinu kasnije na prvo mjesto su izbili inkasatori iza kojih su slijedili prodavatelji medicinskih uređaja, policajci i službenici financijskih institucija. U 2020. prevaranti su najčešće koristili uloge policajaca, prodavatelja medicinskih uređaja i službenika financijskih institucija.

Policija poručuje građanima da imaju pravo biti sumnjičavi prema svakoj službenoj osobi te da provjeru osobe obave preko zatvorenih vrata, uz pomoć špijunke.

Pravom službeniku to neće smetati, ali će prevarant postati nestrpljiv jer mu se povećava rizik da bude primijećen i uhvaćen, objasnila je glasnogovornica zagrebačke policije Marija Goatti.

Mlađe članove obitelji pozvala je da savjetuju starije na samozaštitno ponašanje kako njihovi bližnji ne bi postali žrtve prevaranata.

Posljednji slučaj prijevare na kućnom pragu zabilježen je u ponedjeljak oko podneva na zagrebačkoj Trešnjevci gdje su se nepoznata počiniteljica i počinitelj telefonski lažno predstavili 56-godišnjaku koji je potom počinitelju predao nekoliko stotina tisuća kuna.

Imovinski kriminalitet je prema policijskoj statistici zagrebačke policije u padu za 4,9 posto, uključujući teške krađe i provale za

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: