Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Priča o bijegu iz domovine od nasilnog oca i novoj prilici

Yazdan Fayyaz je majkom i dvjema sestrama pobjegao od nasilnog oca. Iz Irana su došli u Hrvatsku 2018. i dobili azil. Danas je Yazdan učenik Medicinske škole, odlično govori hrvatski i potvrđuje nam koliko je važno pružiti ruku ljudima u nevolji i prihvatiti ih, nevažno odakle su došli.

Mi smo iz Irana i prije dvije godine majka, sestre i ja zajedno smo kupili kartu za Beograd i izašli smo iz Irana, prisjeća se Yazdan.

– Kad smo stigli u Beograd zatražili smo nekakvu zaštitu, poslali su nas u kamp. tj. prihvatilište za migrante. Tamo smo bili otprilike 9 mjeseci i nakon toga smo odlučili da ipak da ne možemo tako jer nemamo osnovne uvjete za život. Onda smo otišli u Bosnu i tamo je zapravo bila ista priča. A onda smo krenuli prema Hrvatskoj, priča Yazdan.

– Taj put prema Hrvatskoj nešto drugačije, a mogu reći da sam prošao i granicu Srbije i Bosne. Jako je težak taj put. Do danas se sjećam kako je bilo. Mogu reći i da je to bilo strašno. Jer nije lako 3,4 dana u šumi bez vode i bez hrane. Tako da je zapravo bilo teško nositi ruksak koji je bio s nama, a u kojem su bili samo dokumenti. I to je bilo sve što nam je trebalo da bismo mogli dokazati istinu i da bi dokazali da smo imali razlog da pobjegnemo iz Irana, kaže.

– Iz Irana smo pobjegli zbog obiteljskog nasilja. Od mog oca. Bilo je često, a nismo dobili nikakvu zaštitu, ističe.

– Bio sam malen i odmah kad bih čuo da mama vrišti trčao bih u kuhinju i sakrio noževe, da ne bi došlo do toga da tata ozlijedi mamu. Par puta je to uspio, nažalost. Jasno se sjećam svega što se dogodilo. Svaki put kad sam ja zatražio

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: