Subota, 13 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Prijeti li nestašica dizela?

Cijene goriva, zbog Vladine su intervencije i ovaj tjedan zamrznute na dosadašnjim razinama. Međutim, raste bojazan da bi, zbog skorog remonta rafinerije u Rijeci, moglo biti nestašice dizela. Iz Ine poručuju da razloga za zabrinutost nema.

Cijene goriva za potrošače i ovaj su tjedan ostale iste, no već idući tjedan donosi novu neizvjesnost. 

– Kad-tad cijene će opet otići u nebo, neće dovijeka moći zamrzavati, misle građani. 

Na cijenu dizela trenutačno velikim dijelom utječe smanjenje proizvodnje velikih izvoznica nafte OPEC, što je dodatno opteretilo ionako osjetljivo tržište.

– Nažalost, i sankcije prema Rusiji, i ova smanjena proizvodnja uzrokuje da imamo manjak dizela na tržištu, odnosno manjak kapaciteta rada naših rafinerija, a u pojedinim europskim državama dogodio se još u pojedinim rafinerijskim postrojenjima i štrajk, rekao je Vladislav Brkić, dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. 

Inina rafinerija u Rijeci neće raditi od 1. studenog pa sve do travnja iduće godine, kako bi se tehnološki spojilo staro s novim postrojenjem, koje Ini donosi neovisnost o ruskoj nafti u budućnosti. 

Zatvaranje znači i problem za ovu zimu.

– To nije idealno vrijeme, ali ako to ne napravimo sada, imat ćemo još veći problem za godinu dana. Zato to moramo učiniti sada, izjavio je Peter Ratatics, predsjednik Uprave Ine. 

U Ini su već ugovorili isporuke goriva potrebnog za domaće tržište u prva tri mjeseca, kaže novi predsjednik Uprave.

– Mjesečno će pet naših brodova pristajati u riječkoj rafineriji, tako ćemo zadovoljiti većinu hrvatskih potreba, kaže Ratatics.

Ne bude li dizela na tržištu, Vlada ima rezervno rješenje.

– Uvijek, za ne daj Bože, mi imamo u obveznim zalihama jednu stanovitu količinu dizela na raspolaganju za interveniranje, kazao je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. 

Poremećaji na tržištu i ograničavanje cijena negativno utječu na poslovanje tvrtki.

– Ako moramo prodavati ispod cijene, neće biti goriva, tako da je to jedna neizvjesna situacija, pogotovo

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: