Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Priprema se pomoć za ublažavanje udara na standard građana; u Zagrebu visoki računi za plin

Zbog najavljenog rasta cijena energenata od 1. travnja, u Vladi i dalje bruse paket mjera pomoći kojima će pokušati ublažiti udar na standard građana. S detaljima još ne izlaze u javnost, ali zna se da najugroženije obitelji mogu računati na vaučere te da se razmatra smanjenje postojeće stope PDV-a na plin i struju. U međuvremenu na adrese pravnih osoba Zagrebu stižu i višestruko uvećani računi za plin.

Bez plina u Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu u Zagrebu nema ni toplih obroka. U vrijeme pandemije dnevno se pripremi 400 porcija. Račune za plin redovito plaćaju ali ovoga siječnja stigao je račun koji ih je šokirao. Evo i zašto.   

– Račun za plin dvanaesti mjesec 2020. je iznosio 5.836,40 kuna. Za dvanaesti mjesec 2021. je 25.128,44 kuna. To je nešto što je apsurdno, nešto veliko, jako velika razlika, kaže fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu u Zagrebu.

Razlika je pet puta veća stoga su nekoliko puta pisali Gradskoj plinari i tražili objašnjenje. 

– Dobio sam odgovor u smislu da je cijena na tržištu takva i da shodno tome će se obračunavati i dalje i da postoji mogućnost i povećanja cijena plina u narednim mjesecima i da sam slobodan pronaći nekog drugog opskrbljivača plinom, dodaje fra Vidović. 

Žive u strahu jer ne znaju koliki će iznos biti na sljedećem računu baš kao i brojni poduzetnici u Zagrebu koji imaju slične primjere. Njihovi predstavnici danas su održali sastanak s ministrom Ćorićem.   

– Poduzetnici upućuju prije svega na nevjerojatnu situaciju da se mimo ugovora koji postoje, fakturiraju, odnosno da im dolaze računi koji su po nekoliko puta skuplji. To dugo vremena već nije viđeno. Ja sam u potpunosti na njihovoj strani. To se ne može dogoditi, ističe ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

Kaže, grad Zagreb i Zagrebački holding su vlasnici gradske

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: