Nedjelja, 14 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

PROCURILI DETALJI SASTANKA DODIKA I PUTINA U SOČIJU Dodika je pritisnuo da riješi ekološki problem s Hrvatskom i poželio sreću na izborima

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik susreo se u nedjelju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, tijekom utrke Formule 1. Budući da se susret održao samo tjedan dana prije izbora u BiH riječ je o nedvosmislenoj podršci Putina Dodiku koji se ovaj put natječe za srpskog člana predsjedništva BiH.

I ona bi mogla imati važnu ulogu u odluci biračkog tijela u RS-u koje je u znatnoj mjeri proruski orijentirano. Budući da Dodik nije uspio u planu da ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dođe samo u Banja Luku, zatim je plan bio prvo u Banja Luku, a zatim u Sarajevo da bi na kraju Lavrov došao prvo u Sarajevo, a onda u Banja Luku, odlučio je učiniti sve kako bi osigurao sliku i tekst sa susreta s Putinom.

I dok je Lavrov, u ulozi “dobrog policajca”, poručio kako Rusija ne favorizira nikog na izborima, Putin je poručio, kako prenosi njegov ured: “Znam da su 7. listopada izbori. Želim uspjeh vama i onima koji vas podržavaju. Nadam se da će sve proći u okviru zakona, uspješno te da će pridonijeti daljnjoj stabilizaciji republike (дальнейшей стабилизации в республике)”.

Budući da BiH u nazivu nema pojma “republika”, može se zaključiti da je ovo poruka upućena Republici Srpskoj. Kojoj je, kako Putin tumači, potrebna stabilizacija. Možda u vidu odlaska Milorada Dodika s političke scene?

SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 30, 2018: Milorad Dodik (L), President of Republika Srpska [the Serb republic in Bosnia and Herzegovina], and Russia's President Vladimir Putin during a meeting in Sochi. Mikhail Klimentyev/Russian Presidential Press and Information Office/TASS, Image: 389150408, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS

Profimedia, TASS

Dodik je darovao Putinu značku sa zastavom RS koju je ruski predsjednik odmah stavio na rever sako

 

Iako je Putinova poruka izuzetno pažljivo diplomatski sročena ipak ostaje činjenica da je podržao jednog od kandidata iz srpskog naroda u BiH i da je time izravno utjecao za rezultat izbora. Čime je još jednom pokazao da Rusija želi sačuvati snažan utjecaj na RS kao jednu od preostalih savezničkih točaka na Balkanu. Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, iako također želi sačuvati snažan utjecaj u bošnjačkom korpusu, nije dosad podržao niti jednog od kandidata za predsjedništvo. Hrvatski je premijer stao iza Dragana Čovića.

No, većina medija nije izvijestila o za Hrvatsku važnom dijelu razgovora koji prenosi Ured ruskog predsjednika.

“Velik je projekt dovođenje plina u rafineriju nafte na granici s vašim susjedima što bi trebalo riješiti problem vezan s okolišem”, rekao je Vladimir Putin. Riječ je o rafineriji nafte u Bosanskom Brodu i njezim ispušnim plinovima koji izazivaju probleme građanima Slavonskog Broda.

Budući da Putin traži od Dodika da se taj problem riješi, očito je da je problem u Banja Luci. Dodik se brani: “Stvarno želimo riješiti problem s okolišem i našim susjedima, ali, kako ste ispravno rekli, nije to tako velik problem kako se želi pokazati”.

Putin nije zadovoljan i na kraju razgovora ističe: “A što se tiče ekologije, ako postoji određena zabrinutost, tada treba riješiti problem. Prelazak rafinerije na plin svakako će poboljšati situaciju”.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: