Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Prof. Mićović: Transmisija je na vrhuncu, pokretana uglavnom britanskim sojem

S 2927 novih slučajeva zaraze, epidemija izazvana koronavirusom u našoj se zemlji i dalje ubrzano širi. Prof. dr. sc. Vladimir Mićović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u Otvorenom je rekao da je transmisija na vrhuncu, pokretana uglavnom britanskom varijantom koja je dominantna.

Hoće li broj zaraženih padati ili i dalje rasti? Kakva će biti budućnost pojedinih cjepiva na tržištu? Krije li se iza problema s pojedinim cjepivima rat farmaceutskih tvrtki? O tim i brojnom drugim temama govorilo se u večerašnjoj emisiji emisiji urednika i voditelja Damira Smrtića.

Prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na pitanje je i situacija zabrinjavajuća, rekla je da smo ušli u novi val, ali ne kao što je bilo u studenom ili prosincu. Apelirala je na pridržavanje preporuka i mjera.

– Bilo bi dobro da je i više ljudi cijepljeno, ali svjesni smo situacije s nabavom cjepiva, obuhvat nije kakav smo mogli imati, rekla je.

Do sada je stiglo 820.000 cjepiva, najviše Pfizera, gotovo 400.000, nešto više od 100.000 Moderne i nešto manje od 300.000 AstraZenece, a do kraja lipnja dolazi 1,4 milijuna doza Pfizerovog cjepiva.

– Tako će biti omogućeno procjepljivanje najmanje 50 %-55 % odraslog stanovništva, ustvrdila je.

Prof. dr. sc. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji je ranije izjavio da bi za dva tjedna broj dnevno zaraženih mogao premašiti 4000, objasnio je da je to model koji govori što će se u budućnosti događati ako se ništa od parametara ne bi mijenjalo, a nama se parametri stalno mijenjaju.

– Prognoze su vrlo rijetko potpuno točne, ovaj model nam služi za razumijevanje mijenja li se obrazac epidemije ili ostaje konstantan, rekao je.

Nada se je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, u pravu kada je ustvrdio da

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: