Srijeda, 26 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Prof. Primorac: Treba ostati oprezan, ali nove informacije bude optimizam

Sve više osoba koje su preboljele COVID-19 traži liječničku pomoć zbog pojave u literaturi donedavno nepoznatog postcovid sindroma. Simptomi vezani uz navedeni sindrom uznemiruju, onemogućuju svakodnevno funkcioniranje i traju tjednima. Zanimljivo je da se postcovid sindrom ne događa samo onima koji su preboljeli teži oblik bolesti već se često viđa i kod osoba koje su imale blagi oblik.

Postcovid sindrom je stanje s kojim se liječnici sve češće susreću kod pacijenata koji su preboljeli COVID-19 i kod kojih je ta bolest ostavila posljedice i otvorila put prema ozbiljnim komplikacijama koje zahtijevaju daljnje praćenje i liječenje. Suhi, podražajni uporni kašalj, zamor i zaduha, mogu skrivati ozbiljne komplikacije i predstavljaju potencijalnu životnu ugrozu. 

Znanstvenici s King’s Collegea i Harvarda objavili su vrlo zanimljive rezultate istraživanja vezano uz britansku varijantu SARS-CoV-2 virusa B1.1.7, od koje svi strahuju, gdje su prikazali potpuno nove spoznaje vezane uz širenje, moguće ponovljene infekcije, ali i simptome. 

– Njihovo je istraživanje pokazalo da ovaj britanski soj ne dovodi do teže kliničke slike kao što se ranije mislilo. To je vrlo važan podatak. Također su, analizirajući velik broj uzoraka, primijetili da je oko 0,7% šansa za moguću reinfekciju, što je jako dobro. Otkrili su da je mogućnost širenja ovog soja svega 35% veća od onog što se mislilo ranije kada se govorilo o 70%. I to su te dobre vijesti. Osjećamo se sve sigurnije i stabilnije, rekao je prof. dr. sc. Dragan Primorac, genetičar i forenzičar, gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska i dodao da se trebaju i dalje poštovati epidemiološke mjere kako bi se taj soj držao pod kontrolom.

Kaže kako su najopasniji mutirani sojevi vezani za promjenu jedne aminokiseline na spike proteinu i on kao takav ima veću mogućnost vezanja na receptore.

– Ovaj drugi ima tzv. deleciju dvije aminokiseline, o njemu često govorimo i on je bio vezan

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: