Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Profesore brine hoće li im rad s učenicima u samoizolaciji biti plaćen

Nastava danas počinje za oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, uz nešto blaže epidemiološke mjere te nekoliko novosti u obrazovnom sustavu. Jedna od stvari koja brine profesore u srednjim školama je, kako je u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog istaknula predsjednica nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić – hoće li im rad s učenicima u samoizolaciji biti plaćen?

Ove godine nastavnici učeniku u samoizolaciji moraju svaki dan slati zadatke i opisno ih vrednovati, istaknula je u emisiji, no kaže da nije jasno hoće li to biti plaćeno.

Prošle godine to su, kaže, radili na volonterskoj osnovi s učenicima koji su u samoizolaciji i izolaciji.

– Sada se uvodi kao mjera koja je obvezna… U tim mjerama jasno piše da su nastavnici obvezni raditi s učenicima koji su u samoizolaciji i izolaciji i vulnerabilnim skupinama. Što nije sporno, jer mi taj moment imamo riješen. To je bila svojevrsna podrška učenicima u radu kod kuće i to su nastavnici rado radili, međutim sada jasno piše da se svaki dan takvom učeniku šalju zadaci i da mu se to vrednuje formativno, to znači opisno, riječima. Da mi svaki dan roditeljima i njemu kao nekakav naputak stavljamo objašnjenja. To vam je nastavni sat. I sada imamo situaciju da ministarstvo nije jasno reklo da će taj rad platiti. Doduše nije reklo ni da neće, kazala je Lovrić.

– Taj rad je naravno plaćen, odgovorio je Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dodavši kako će ove situacije razmatrati ukoliko one prelaze poslove koji su inače u obvezi i tjednim zaduženjima učitelja.

Ove godine prevladava želja za ulaskom u školu i školske klupe nad žalom za prohujalim ljetom, našalio se Paljak. Smatra da je ključna poruka da svi idu u školu i da se ne kreće s nastavom na

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: