Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Prognostičarka HRT-a o toplinskom valu: Moguće temperature do 38°C

Prognostičarka HRT-a Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a rekla je večeras u HTV-ovu Dnevniku da je toplinski val pred vratima te da će vrlo vjerojatno trajati barem do petka, s temperaturama iznad 35, moguće čak i do 38 stupnjeva.

Izdvajamo neke od danas najviših izmjerenih temperatura: u Zagrebu i Kninu bilo je 33, Osijeku 32, Rijeci 31, Gospiću 30 stupnjeva. Zanimljivo, osim u najvišem gorju, najsvježije je bilo na jugu zemlje. Tako je na Hvaru izmjereno 28, a u Dubrovniku 27 stupnjeva.

– Toplinski val je pred vratima, prvo će nastupiti na kopnu, već sutra u središnjoj Hrvatskoj, a onda od ponedjeljka i u cijeloj zemlji. Trajat će vrlo vjerojatno barem do petka, a moguće i do kraja drugog tjedna, rekla je Mikuš Jurković u Dnevniku.

Navela je da temperatura može dosegnuti 35 pa i 38 stupnjeva. To se ne odnosi samo na unutrašnjost Dalmacije, nego i na središnju, čak i istočnu Hrvatsku, i to već u utorak i srijedu, dodala je.

– Za sljedećih tjedan dana znamo da će vladati vrućina, a poslije, jest da će to biti nekakvo ljetno vrijeme, i ljeto nam dolazi u ponedjeljak, ali ne možemo još sa sigurnošću tvrditi hoće li se nastaviti toplinski val, rekla je Mikuš Jurković.

Istaknula je da živimo u vremenu klimatskih promjena, odnosno globalnog zatopljenja, te da su “jedno od obilježja takvih klimatskih promjena ovakve ekstremne vremenske situacije”.

– Njih će u budućnosti vrlo vjerojatno biti još više i bit će još intenzivnije ako mi sami nešto ne napravimo, odnosno ako se ne počnemo brinuti za prirodu i okoliš, poručila je Mikuš Jurković.

Mnogi se raduju ljetu, no liječnici upozoravaju

Ljeto se razigralo i prije službenog početka – temperature su diljem zemlje danas premašile 30 stupnjeva.

– Došlo je iznenadno, nismo se ni stigli pripremiti, poručuju građani.

Varaždinci su osvježenje tražili u gradskim fontanama

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: