Četvrtak, 11 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Prometni stručnjak: Ova tragedija je dokaz da sustavi sigurnosti nemaju cijenu

Nakon završetka policijskog očevida – daljnju istragu uzroka nesreće preuzelo je Državno odvjetništvo. Gost Dnevnika bio je doc. dr. sc. Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti koji je komentirao jučerašnju prometnu nesreću poljskog autubusa za koju kaže da je ta tragedija dokaz da sustavi sigurnosti nemaju cijenu.

Dvadeset i osam ozlijeđenih Poljaka liječi se u bolnicama u Zagrebu, Čakovcu i Varaždinu nakon jučerašnje teške prometne nesreće na autocesti A4, u smjeru Zagreba, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec. 

Rajko Horvat je rekao kako prema informacijama koje su se mogle pročitati u medijima, vidljivo je kako nije bilo reakcije vozača da pokuša izbjeći takvu nesreću. 

– Jedan od mogućih uzroka je mikrosan, ako je tehnički bio ispravan autobus. Mikrosan traje od jedne do trideset sekundi, 36 metara u sekundi prođe takvo vozilo i naravno da je to bio uzrok slijetanja, rekao je.

Drugi uzrok može biti zdravstveno stanje, no Horvat je istaknuo kako treba prepustiti stručnjacima koji obavljaju obdukciju je li vozač imao neko drugo zdravstveno stanje koje je dovelo do toga da nije bilo reakcije.

“Ako je tahograf uništen, postoje kartice koje vozači moraju imati uz sebe”

Horvat je rekao da ako je tahograf uništen, postoje kartice koje vozači moraju imati uz sebe te se iz njih može iščitati određen dio podataka.

– Proizvođač koji proizvodi tahografe nije da ne može i iz oštećenog tahografa pročitati podatke jer vjerojatno podaci koji su zabilježeni, ako nije centralna memorija uništena, iz njih se može izvući podatke, rekao je.

Naglasio je da je Ministarstvo prometa zaduženo sa svojim inspektorima za kontrolu rada i vremena odmora vozača.

– Već nekoliko puta na takvim nesrećama ne pojavljuje se ministar nadležan za promet što je njegova dužnost. Oni moraju nadzirati rad takvih posada. Nije se uzelo u obzir da se takve nesreće događaju uglavnom ujutro. Naravno da će inspektor iz

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: