Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Protasevičev intervju u suzama: “Psihički su ga slomili”

Oporbeni bjeloruski novinar Roman Protasevič, koji je uhićen nakon što mu je zrakoplov preusmjeren u Minsk, dao je intervju za državnu televiziju u Bjelorusiji. Plačući je priznao da je organizirao protuvladine prosvjede i pokušavao svrgnuti predsjednika Lukašenka. Protasevičeva obitelj i aktivisti za ljudska prava smatraju da je na intervju prisiljen.

Nedugo nakon uhićenja žestoki kritičar bjeloruskog predsjednika u intervjuu za državnu televiziju nastupa kao pokajnik. Pokušao je, kaže, svrgnuti Lukašenka, ali u međuvremenu je prema njemu razvio poštovanje.

– Činjenica je da sam mnogo kritizirao Aleksandra Lukašenka jer sam mislio da za to ima razloga. No shvatio sam da predsjednika često kritiziraju kako bi ga izložili pritisku, a on se ponio kao neustrašiv čovjek, navodi uhićeni bjeloruski novinar Roman Protasevič.

Protasevičev otac ističe kako mu je bilo bolno gledati intervju te da je očito da su mu sina psihički slomili i naredili mu što da govori. U to je uvjerena i bjeloruska oporbena čelnica.

– Treba razumjeti uvjete u kojima se ljudi poput Romana Protaseviča nalaze, jer zasigurno su mučeni i zlostavljani. Ne trebamo vjerovati njihovim riječima jer su prisiljeni izgovoriti ih, smatra čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska.

Prije 12 dana zrakoplov kojim je Protasevič putovao u Litvu, zbog dojave o bombi preusmjeren je u Minsk, a novinar je u zračnoj luci uhićen.

Novinari su pitali ruskog predsjednika Putina jesu li ruski obavještajci sudjelovali u toj operaciji.

– Naravno da nisu. Vidio sam izjavu vodstva NATO-a da je Rusija sudjelovala u tome. NATO je u opasnosti ako njegovo vodstvo daje takve izjave. Neki tamo Roman Protasevič, nisam znao za njega, niti želim znati. Ako se želi boriti protiv Lukašenkove vlasti, samo neka izvoli, rekao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Dok se diljem svijeta organiziraju skupovi protiv Lukašenka i u znak potpore Protaseviču, uhićeni novinar u intervjuu najavljuje povlačenje iz javnog života.

– Nikad više

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: