Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

PROTIV KOGA ĆE TO VUČIĆEVA SRBIJA BITI NEUTRALNA? Njegova najava deklaracije o vojnoj neovisnosti otvorila je mnoga pitanja

Špijunska afera relativno malih razmjera ipak će, kako izgleda, ostaviti duboke političke tragove u Srbiji. Ili možda još točnije: biti će iskorištena za čitav niz još uvijek teško čitljivih političkih poteza aktualnog vodstva oko predsjednika Vučića, piše Deutsche Welle.

Način na koji je afera prezentirana već je sam po sebi otvorio čitav niz pitanja. Najprije, brzina kojom su srpske vlasti potvrdile autentičnost snimke, a pored toga još i objavile identitet ruskog obavještajca, u prvom trenutku se mogao tumačiti kao šamar Rusiji i poruka Zapadu kako Srbija nema problema distancirati se od svog ruskog saveznika.

No, nakon toga je uslijedilo javno obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je špijunsku aferu iskoristio za najavu još snažnije borbe Srbije za političku nezavisnost i vojnu neutralnost – što se može tumačiti i kao umirujuća poruka Rusiji da će Srbija ostati njena nesvrstana podrška na Balkanu.

 

Kako sve ne bi ostalo na praznim riječima, predsjednik Srbije je najavio donošenje skupštinske deklaracije sljedeće godine – na Dan državnosti 15. veljače – o “političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti Srbije”. Ta inicijativa već dobiva podršku Vučićevih koalicijskih partnera, ali svejedno, to je tek otvorilo mnoga pitanja, prije svega što bi točno trebala značiti ta politička nezavisnost, i od koga? U svakom slučaju biti će zanimljivo vidjeti kako će srpske vlasti u budućem tekstu formulirati proklamiranu političku nezavisnost.

 

„Politička nezavisnost“ – novi kamen oko vrata?

„Ako je cilj Beograda da

Izvor vijesti

Slični postovi: