Nedjelja, 3 ožujkaStranica o Hrvatski
Shadow

‘PRVO SAM UPOZNAO SVOJU DJECU, A TEK ONDA DJEVOJKU KOJA JE RODILA JEDNO OD NJIH’ Ispovijest čovjeka koji je sve o svojim potomcima saznao na internetu

Prije skoro 25 godina, jedan Amerikanac taman se bio vratio kući iz inozemstva gdje je godinu dana radio kao profesor engleskog jezika, uselio se u kuću svoje majke i zaposlio kao taksist. Jednoga dana u novinama je vidio oglas u kojemu su se tražili donori sperme, zdravi muškarci u dobi od 18 do 35 godina, te pomislio: “Pa zašto ne!”. Za jednu čašicu te 1994. dobio je 40 dolara (oko 250 kuna) – ovako započinje životna ispovijest dotičnog muškarca, pisca Aarona Longa iz Seattlea, koju je objavio The New York Times.

Spermu je, nastavlja on, donirao dva puta tjedno, i to punih godinu dana. Tad je bio u vezi na daljinu, a njegova majka bila je zabrinuta samo zbog jedne stvari – sina je često znala pitati “zar je to jedini način da ikad dobijem unuke?”.

– Iako sam prilikom doniranja morao navesti samo osnovne podatke o sebi, kao što su obrazovanje, hobiji i povijest bolesti moje obitelji, Jessica i njezina partnerica odlučile su se za mene jer im se svidjelo što sam pisac i glazbenik. S vremenom sam već i zaboravio da sam svojedobno prodavao vlastitu spermu, samo bih se tu i tamo našalio na vlastiti račun kad bi me u društvu pitali imam li djece. ‘Vjerojatno i previše’, odgovarao bih kroz smijeh – priča. Ali s obzirom da je potpisao ugovor prema kojemu će njegov donorski identitet zauvijek ostati tajan, o potencijalnom potomstvu zapravo nije ni razmišljao.

A onda se pojavio internet…

Početkom 2000-ih, gospodin iz ove priče otkrio je da postoji registar djece čiji očevi su bili donori sperme (Donor Sibling Registry). No, on osobno ondje isprva nije imao previše uspjeha – njegova djeca su se, naime, registrirala tek oko 2010., kad su već bili tinejdžeri.

– No, prije nekoliko godina naletio sam na internetsku stranicu 23andMe – preko nje možeš dati na analizu svoju slinu i saznati apsolutno sve, čak možeš pronaći ljude koji dijele tvoj DNK. Znatiželja je bila jača i na kraju sam popustio, a kad su stigli rezultati, saznao sam da imam – sina! Zove se Bryce… Odmah sam ga guglao, a čim sam pronašao njegovu fotografiju, bio sam sto posto siguran da sam njegov otac – sličnost je bila nevjerojatna! Nekoliko tjedana poslije skupio sam hrabrost i poslao mu e-mail – prisjeća se tad “novopečeni” tata, a prenosi The New York Times.  

Sin mu je odgovorio odmah.

– Tata! Presretan sam što si mi se javio! Ukratko, ja sam jedno od šestero tvoje djece za koje trenutačno znam i s kojima sam se povezao preko interneta. Redovito se čujemo. Ukratko, imam 20 godina i studiram u New Yorku – napisao mu je Bryce.

– Prvo me osupnula ta riječ ‘tata’… A onda sam izbrojao koliko puta sam donirao spermu… 67… Bože, pa ja bih mogao imati 67 djece! – ovo je bila prva misao koja mu je prošla kroz glavu nakon što je pročitao sinovo pismo. Bryce ga je ubrzo povezao i s 19-godišnjom Madalyn

– Kad sam joj vidio fotografije na Facebooku, pomislio sam kako bi trebala nositi više odjeće… Zvuči čudno, ali pojavili su mi se ti očinski instinkti… A djeca su mi bila vraški lijepa! Odjednom sam poželio svima pokazati njihove slike, htio sam nazvati sve bivše djevojke i ‘nabiti’ im na nos činjenicu da se nisu htjele vjenčati i imati djecu sa mnom, a očito je da radim lijepu djecu! – razmišljao je Aaron.

A onda mu se javila Jessica s početka priče. I ona i njezina sad već bivša partnerica začele su dvije kćeri pomoću njegove sperme. Njezina se zove Alice i ima 11 godina.

– Jessica i ja počeli smo se dopisivati. Saznao sam da više nije lezbijka i da trenutačno izlazi s muškarcem koji, vjerovali ili ne, ima isto prvo i srednje ime kao ja – Aaron David! – nastavlja svoju priču donor.

To ljeto napokon se “rodila” i ideja o upoznavanju djece – Bryce i Madi pristali su doći u Seattle, Jess i Alice također.

– Na Facebooku sam napravio grupu i najbližim prijateljima poslao pozivnice za tulum koji sam službeno nazvao “Upoznajte moju djecu”. Ne moram ni reći koliko su svi bili šokirani! – govori Aaron. Kaže kako se sa svom svojom djecom povezao odmah, na prvu, a “kliknuo” je i s Jessicom.

– Već tog prvog dana počeli smo se ponašati kao roditelji, sve nam je došlo nekako prirodno… I jednostavno smo odlučili da želimo biti zajedno… Danas smo obitelj, koja se srela na vrlo nekonvencionalan način, ali sretni smo i uživamo – zaključio je gospodin Long.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: