Nedjelja, 14 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

PRVO SUĐENJE ZA UKRADENE BEBE U ŠPANJOLSKOJ Ginekolog koji je 1969. majci oteo bebu proglašen krivim, a zatim oslobođen zbog zastare!

Španjolski sud proglasio je krivim optuženika na prvom suđenju vezanom uz skandal s ukradenim bebama u vrijeme diktature kada je na tisuće beba oduzeto roditeljima, ali ga je oslobodio zbog zastare.

Sud u Madridu zaključio je da je 85-godišnji umirovljeni ginekolog Eduardo Vela kriv za otmicu ženskog novorođenčeta od njezine majke 1969., ali da je za taj zločin nastupila zastara jer se tužiteljica Ines Madrigal, beba za čiju je otmicu Vela optužen, obratila sudu tek 2012. godine.

To je bilo prvo suđenje u vezi spomenutog skandala koji je počeo 40-ih godina prošlog stoljeća, u prvim godinama Francove diktature, kada su vlasti počele otimati djecu ljevičarskih disidenata i davati ih ljudima sklonim režimu.

Današnja presuda prva je koja se odnosi na široko rasprostranjenu trgovinu djecom koja se u Španjolskoj odvijala od kraja građanskog rata do smrti Francisca Franka 1975. godine.

Ta je praksa potom prerasla u cijelu mrežu trgovine novorođenim bebama koju su činile liječnici, medicinske sestre, odvjetnici i pripadnici klera. Godine 2008., španjolski sudac je došao do brojke od 30.000 otete djece od izbijanja Španjolskog građanskog rata.

Djeca su često oduzimana majkama uz lažno objašnjenje da su umrla nakon rođenja.

Pravosuđe je zaprimilo preko 2000 izvješća o krađi beba diljem zemlje.

Vela, ravnatelj ginekologije madridske bolnice San Ramon u 60-im i 70-im, opetovano je odbacivao optužbu koja mu se stavlja na teret, a na većinu pitanja  je odgovorio da ne zna ili da se ne sjeća.

Tužitelj je tražio 11 godina zatvora za Velu zbog otmice i falsificiranja rodnog lista i ostalih dokumenata podnositeljice tužbe Ines Madrigal, koja sada ima 49 godina. Njezina posvojiteljica otkrila joj je da nije njezina biološka majka 2010., kada je skandal došao u medije.

U trenutku kada je predana svojoj posvojiteljici, pripadnik klera koji je djelovao kao posrednik kazao je da se radi o “poklonu dr. Vele”.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: