Petak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Putić za HTV: U skladištu 30% plina, do 1. studenoga trebali bi biti na 90%

Rusija je nastavila plinski rat protiv europskih zemalja kako bi se ublažile ili ukinule sankcije Moskvi. Njemačka od prije nekoliko dana dobiva samo polovinu ugovorenog ruskog plina, a Gazprom je za 50 posto smanjio i isporuku plina Italiji. Danas je objavljeno da je dodatno smanjena opskrba Europe ruskim plinom koji stiže preko Ukrajine.

Dalibor Putić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je stanje prilično alarmantno.

– Prema tvrdnjama Ruske Federacije do smanjenja je došlo jer kompresorska stanica nije isporučena od strane dobavljača zbog sankcija. Isporuka je smanjena za 60 posto i to se osjetilo u mnogim zemljama. 

Kad je riječ o Hrvatskoj, rekao je da smo mi već sad na 30 posto popunjenosti domaćeg skladišta, te da bi do 1. studenoga trebali biti na 90 posto. 

HEP toplinarstvo najavilo je poskupljenje cijena grijanja za 123.000 kućanstava u šest gradova.

– Pretpostavljam da neće biti veliki skok cijena. Ako gledamo cijenu plina taj skok cijena bi trebao biti značajan, ali ako bi došlo do većeg povećanja cijene toplinske energije vlada bi sigurno intervenirala kako u PDV tako i u nekim drugim smjerovima, rekao je Putić. 

Osvrnuo se i na Petrokemiju. Rekao je kako je ona radila jedan kraći period, te da će možda raditi još na jesen, ali da će sve ovisiti o cijeni plina.

– Pri visokim cijenama plina njima je neisplativa proizvodnja. To je veliki problem, ipak je tamo zaposleno više od 1000 ljudi, a proizvode gnojivo koje je potrebno našim poljoprivrednicima, zaključio je Putić.

Smanjena opskrba Europe ruskim plinom

Italija je, nakon Njemačke i Slovačke, postala posljednja u nizu europskih zemalja koja se suočava s rezovima u opskrbi ruskim plinom. Energetski div Eni dobit će samo polovicu od 63 milijuna kubičnih metara plina dnevno, koliko je zatražio od Gazproma jučer, nakon dva

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: