Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

“Putin neće pristati na pregovore u kojima ne bi zadovoljio svoje apetite”

Ruski predsjednik Vladimir Putin otišao je toliko daleko da neće pristati na pregovore u kojima ne bi zadovoljio svoje apetite, rekao je profesor Kristijan Kotarski sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku govoreći o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu na globalne odnose i sankcije kojima međunarodna zajednica kažnjava Rusiju.

Komentirajući peti paket sankcija Rusiji, u kojemu i dalje nema potpune zabrane uvoza nafte i plina, Kotarski je rekao da postoje dvije krajnosti – da se ne poduzima ništa i da se uvede embargo, dok bi srednji put bio da EU uvede carine na plin i naftu.

Kotarski je između ostalog istaknuo ovisnost Njemačke o ruskoj energiji.

– Definitivno mnogi ekonomski izračuni govore da bi pad uvoza ruskih energenata za 10 posto u Njemačkoj značio otprilike trošak po glavi stanovnika 1000 eura. E sad, ključno je pitanje koliko države članice imaju dobro razrađen plan i koliko EU ima plan da se, u slučaju da se i to dogodi, ti šokovi amortiziraju kako ne bi imali pojavu socijalnih nemira i niz negativnih političkih reperkusija, rekao je Kotarski.

Kotarski je rekao da prosječan Rus sankcije osjeća kroz manju kupovnu moć, ali da ruski režim još dosta dugo može ustrajati s politikom koja nije suradljiva.

– Smatram da je Putin otišao toliko daleko da on smatra da ne može izgubiti lice i neće baš pristati na neke pregovore gdje neće zadovoljiti svoje apetite, dodao je.

Što se tiče stajališta Kine, Kotarski je ocijenio da ona pokušava balansirati između dvije stvari – ne želi jasno podržati Rusiju, nije priznala aneksiju Krima, ali ne želi ni izgubiti dugoročno vrlo važnog saveznika i ne želi Rusiji obustaviti isporuku tehnoloških proizvoda. Rekao je da si kineski predsjednik Xi Jinping ne može sada priuštiti sukob sa Zapadom jer će se to strašno negativno odraziti na kinesku ekonomiju, a

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: