Četvrtak, 11 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Putin okrivljuje Kijev za eskalaciju, ali poziva na “jačanje” diplomacije

Ruski predsjednik Vladimir Putin skrenuo je u nedjelju pozornost francuskom čelniku Emmanuelu Macronu na to da ukrajinske “provokacije” pridonose žešćim borbama sa separatistima u istočnoj Ukrajini, no istodobno je rekao da želi “intenzivirati” diplomatske napore koji bi pridonijeli rješenju sukoba.

U telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Putin je zatražio da NATO i Sjedinjene Države “ozbiljno shvate” zahtjeve Rusije u pogledu njezine sigurnosti, usred aktualne krize između Moskve i Zapada, objavio je Kremlj.

“Izrazili smo ozbiljnu zabrinutost zbog naglog pogoršanja situacije na liniji kontakta u Donbasu”, stoji u priopćenju Kremlja te se dodaje kako je Putin “istaknuo da su izvor eskalacija provokacije ukrajinskih snaga”.

Ruski predsjednik smatra i da zapadnjačka isporuka modernog oružja i streljiva ukrajinskim vojnim snagama “Kijev gura prema vojnom rješenju” kada je posrijedi sukob s proruskim separatistima, koji traje od 2014.

– Službeni Kijev samo hini pregovore i tvrdoglavo odbija primijeniti sporazume iz Minska” potpisane 2015. koji bi trebali pridonijeti rješenju sukoba, kazao je ruski predsjednik.

“S obzirom na hitnost situacije, obojica predsjednika prepoznala su da treba intenzivirati potragu za rješenjima diplomatskim putem”, čiji je cilj “olakšati obnovu primirja i zajamčiti napredak u rješavanju sukoba”, stoji u priopćenju Kremlja.

Elizejska palača je priopćila da su se Macron i Putin suglasili da se ponovo pokrenu aktivnosti “u normandijskom formatu” na osnovi razmjene mišljenja i ukrajinskih prijedloga zadnjih dana.

Idućih dana očekuje se dodatno intenziviranje diplomacije, pa će tako uskoro razgovarati šefovi diplomacije dviju zemalja.

Putin je ponovio Macronu svoju “namjeru da povuče vojnike” iz Bjelorusije “na kraju sadašnjih vježbi”.

Bjelorusija je pak najavila da će ruske trupe, koje se od 10. veljače nalaze na njezinu teritoriju zbog vojnih manevara, koji bi trebali završiti u nedjelju, ostati ondje zbog drugih sličnih vježbi.

“Morat ćemo sve ovo provjeriti, možda će trebati malo vremena”, reklo je francusko predsjedništvo napominjući da se izjave bjeloruskih vlasti “ne podudaraju s riječima

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: