Četvrtak, 11 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Putin priznao Donjeck i Lugansk i naredio ruskoj vojsci da krene

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je odluku o priznanju ukrajinskih regija Donjeck i Luhansk neovisnim državama. Nedugo nakon toga potpisao je uredbu svom ministarstvu obrane da uputi ruske mirovne snage u odmetnute regije na istoku Ukrajine. 

Putin je odmetnute ukrajinske regiji priznao pred kamerama nakon obraćanja u kojem je iznio povijesni sažetak o povijesti Ukrajine, Rusije i Sovjetskog Saveza. Rusko priznanje zapravo poništava mirovne sporazume iz Minska i otvara put Moskvi da otvoreno pošalje vojne snage u obje regije uz argument da intervenira kao saveznik kako bi ih zaštitila od Ukrajine.

Putin je u svojem obraćanju rekao kako je “modernu Ukrajinu stvorila Rusija tj. Vladimir Iljič Lenjin” te da je “Ukrajina neodvojiv dio ruske povijesti, u kojoj žive naši prijatelji i rodbina”. Situaciju na istoku Ukrajine nazvao je “kritičnom”, a pristupanje Ukrajine NATO-u “izravnom prijetnjom sigurnosti Rusije”. Zatražio je od ruskog parlamenta da “potvrdi tu odluku i ratificira ugovor o prijateljstvu i pomoći s tim dvjema republikama”.

Putin je dodao da vjeruje da će Zapad uvesti sankcije Moskvi neovisno o njezinim potezima u vezi s Ukrajinom i dodao da njegova zemlja ima pravo odgovoriti. Također je istaknuo da Rusija ima pravo braniti svoju sigurnost i dodao da se nikada neće odreći svoje suverenosti i nacionalnih vrijednosti. Optužio je Sjedinjene Države i NATO da su Ukrajinu pretvorili u poprište rata i rekao da Moskva strahuje od raspoređivanja vojnika NATO-a na tom području te da je zabrinut zbog američkih bespilotnih letjelica koje špijuniraju Rusiju.

“Neonacisti u Ukrajini u usponu, marionetski režim”

Putin je rekao da su NATO-ovi centri za obuku u Ukrajini prerasli u vojne baze i da Moskva potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u smatra izravnom prijetnjom. Okomivši se na Ukrajinu, rekao je da su neonacisti u usponu, da su rašireni oligarhijski klanovi i da je bivša sovjetska republika američka kolonija

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: