Petak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Putin: Rusija će učiniti sve da se pronađe kompromis

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da će Moskva “učiniti sve da se pronađe kompromis” i okonča ukrajinska kriza, ali da će nastaviti tražiti od Zapada da odgovori na glavne ruske sigurnosne zahtjeve. 

– S naše strane, učinit ćemo sve da pronađemo kompromise koji mogu sve zadovoljiti, rekao je Putin i dodao da ni on ni Macron ne žele rat Rusije i NATO-a koji “neće imati pobjednika”. 

– Moramo pronaći rješenje za izlazak iz ove situacije, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za medije s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom

Zapad od kraja prošle godine optužuje Moskvu da je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice zbog potencijalne invazije, no Rusija to poriče i traži jamstva za vlastitu sigurnost. 

Glavni ruski zahtjevi su da Ukrajina ne postane članica NATO-a i da neće razmještati ofenzivno oružje u blizini ruske granice. 

Putin je rekao da će Rusija nastaviti tražiti odgovore od Zapada na svoje glavne sigurnosne zahtjeve iako su ih Sjedinjene Države i NATO “zaobišli” u službenim odgovorima koje su u siječnju poslali Moskvi.

Unatoč tome, ruski predsjednik kaže da “dijalog nije završen”. Dodao je da su Washington i Bruxelles otvorili neka pitanja o kojima bi se moglo razgovarati, iako su ona za Rusiju sporedna.

Francuski predsjednik vjeruje da će diplomacija polučiti rezultate. 

– Zajedno…Siguran sam da ćemo ostvariti rezultat, čak i ako to ne bude lako, rekao je Macron.

Francuski predsjednik, koji će se vjerojatno ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima u travnju, pozicionirao se kao potencijalni medijator. 

– Idućih nekoliko dana bit će odlučujući i zahtijevat će intenzivne rasprave koje ćemo zajedno voditi, rekao je Macron koji je svom domaćinu poručio da “nema sigurnosti za Europljane ako nema sigurnosti za Rusiju”. 

Već osam godina traje sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista koje podržava Moskva na istoku Ukrajine u kojem je poginulo više od 14.000 ljudi. Putin

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: