Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

RAD JEDNE OD NAJBOLJIH ILUSTRATORICA INSPIRIRALA JE PANDEMIJA Trio s injekcijama u ratu protiv virusa na zidu bolnice u Blatu

Danas napuštena, propala Sveučilišna bolnica u Blatu, golemi projekt bivše vlasti, posljednjih je godina omiljena destinacija mnogim uličnim umjetnicima i grafiterima.

Mi smo do Blata došli u društvu Tee Jurišić, kako bismo pogledali rad jedne od najboljih hrvatskih ilustratorica, koji je nastao ovih dana, na temu koronavirusa. Priroda je oko ovog kompleksa raskošna, rano je prijepodne, mnogi u blizini šeću pse, nekoliko ih je dovelo malu djecu, malo na svjež zrak, no uz potrebnu distancu.

Dobra svjetlost

Put do dobre umjetnosti u ovom slučaju nije lak. Kako bismo pogledali njezin najnoviji rad, popeli smo se stepenicama na visoki drugi kat, svaka druga stepenica propada. Ima tu i doze avanture. “Ovaj prostor je golem i vjerojatno se narednih deset godina neće ispuniti grafitima i muralima”, govori Tea Jurišić. “Pokušala sam pronaći neki zid na kojemu je dobra svjetlost, no nisam se željela penjati jako visoko, ne znam koliko je oštećeno u potresu.”

Zagreb, 150420. Blato. Magistra grafike, ilustorica i povremena muralistkinja Tea Jurisic, autorica je grafita Planet koronavirus, na temu koronavirusa COVID-19 kojeg je naslikala u prostoru napustene Sveucilisne bolnice u Blatu. Na fotografiji: detalj grafita. Foto: Darko Tomas / CROPIX

Darko Tomas / CROPIX

 

Tema je murala, dakle, pandemija koronavirusa. Troje se protagonista, zdravstvenih djelatnika, s ogromnim injekcijama u rukama, stojeći uz planet, koji je također u obliku koronavirusa, protiv virusa bori. Umjetnicu je inspirirala inicijativa Sekundarni dom Split, a slične inicijative postoje već u Engleskoj, Italiji, SAD-u… “Imala sam ideju i prije nacrtati grafit na temu virusa. Dan ranije sam i kupila boje, no izvorno sam imala drugačiju skicu. Nakon što su me nazvali iz Sekundarnog doma Split, da napravim neku ilustraciju za njihovu inicijativu, ili da im ustupim postojeći rad, napravila sam ovu kompoziciju.

Izvor vijesti

Slični postovi: