Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Radonić za HTV: Prve uzorke s Marsa najranije ćemo imati 2031.

NASA-in rover Perseverance, koji je prije 40-ak sati sletio na Mars, krenuo je u potragu za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom planetu. Istraživanje Marsa traje još od izuma teleskopa u 17. stoljeću, a najnovija, i do sada najsloženija misija u kojoj sudjeluje veliki međunarodni tim stručnjaka, trebala bi biti i jedan od koraka koji vode prema konačnom cilju – slanju ljudi na Mars.

Ante Radonić, komentator istraživanja svemira za središnji Dnevnik rekao je da je ovo peti rover koji je stigao na Mars, ujedno i najsloženiji. Prošlo je osam godina otkako se zadnji rover Curiosity spustio.

– Nikada do sada nismo imali mogućnost da pratimo što se sve događa do zadnjeg časa, makar smo to sve pratili sa zakašnjenjem jer radiosignali putuju brzinom svjetlosti i treba im vremena da dođu do nas, rekao je Radonić.

Kao točka slijetanja odabran je krater “Jezero”.

– Kada je ime Jezero dodijeljeno, nitko nije ni slutio da će oni izabrati to mjesto. Trebalo je pet godina da se znanstvenici dogovore i da prije više od dvije godine kažu od 60 lokacija izabrat ćemo ovu. Krater Jezero nazvano je prema općini u BiH jer tamo imate reljef koji donekle sliči ovom na Marsu. Tamo imate rijeku koja se ulijeva u jezero, iz jezera ide dalje. Na Marsu imate krater koji je nekada bio jezero, gdje se jedna rijeka s jedne strane ulijevala, a s druge strane jedna odlazila.

Ovo slijetanje je posebno i po tome što je prvi puta letjelica gledala gdje se spušta.

– Dosad se nije bilo moguće tamo spustiti – imate litica, stijena, gromada, pješčanih dina. Tek sada su oni imali spuštanje gdje su uporabili tehnologiju da omoguće autonomnu navigaciju. Letjelica je sama snimala ispod sebe, uspoređivala je mapu u svom računalu, pojasnio je. 

Rover Perseverance ima 25 kamera, ima dva mikrofona, teži više

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: