Subota, 13 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Raketiranje na Belgorod moglo bi utjecati na mirovne pregovore

Iako je najavljeno da će danas napokon profunkcionirati humanitarni koridor kojim će se iz razorenog Mariupolja izvući više od 150 tisuća civila, to se još nije dogodilo. Rusi pak optužuju ukrajinsku vojsku za raketiranje naftnog pogona u ruskom gradu Bjelgorodu i upozoravaju da bi to moglo utjecati na mirovne pregovore. Ukrajina tvrdi da nije izvela napad.

Kada je početkom ožujka projektil pogodio jednu od stambenih zgrada u opkoljenom Mariupolju u Ukrajini, 14-godišnja Karina Ivaščenko uzela je olovku i bilježnicu i počela crtati.

Karina kaže da su joj crtanje i pisanje ne samo pomogli odvratiti pozornost od rata, nego su ubrzo postali njezin mehanizam suočavanja. Nacrtala je, kaže – svoje strahove, strahove od rata i pucnjave na ulicama.

Zaustavljen humanitarni konvoj za Mariupolj

Karina je sada u poljskom Krakowu, ali u njezinom razrušenom rodnom gradu, Mariupolju, ostalo je još 160 tisuća njezinih sugrađana. Do kojih se ni danas, usprkos obećanjima s najviših razina u Moskvi i Kijevu, nije probio humanitarni konvoj Crvenog Križa.

Iz Međunarodnog odbora te organizacije poručuju: “Naš se tim koji je na putu za Mariupolj kako bi olakšao siguran prolaz civila, morao se vratiti u Zaporižje, nakon što su dogovori i uvjeti onemogućili nastavak naše akcije. Pokušat ćemo ponovno sutra”.

Od jutra u Bjelgorodu gori osam tankova ruske nafte

U Bjelgorodu, na samom zapadu Rusije, 35 kilometara od granice s Ukrajinom, od zore gori 8 tankova nafte. Rusija je za napad odptužila ukrajinsku vojsku koja je, prema njima, iz dva helikoptera raketirala skladište ruskog energetskog diva Rosneft. Kijev ne želi preuzeti odgvornost.

– Ne mogu niti potvrditi niti odbaciti tvrdnju da je Ukrajina bila umiješana u ovo samo zato što ne posjedujem sve vojne informacije, poručio je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Iz Kremlja dolazi odgovor glasnogovornika Dmitrija Peskova: “Naravno, to nije nešto što se može smatrati stvaranjem povoljnih uvjeta za nastavak

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: