Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Raspodjela cjepiva, lov na nove pozicije u piramidi moći

Ovih dana može se pratiti koliko je svijet podijelila pandemija virusa koji je krenuo iz Wuhana potkraj 2019. I dok svjetski lideri u procjepljivanju polagano normaliziraju život i bilježe velike padove u broju novooboljelih i umrlih, drugdje su okolnosti izrazito loše. I dok bude tako, cjepivo će biti svjetska moneta broj jedan. Kojom će se kupovati utjecaj, stvarati savezništva, ili mijenjati geopolitički odnosi moći. U našem susjedstvu je najočitiji primjer kako je kineski prodor prema Zapadu doživio vrhunac s bočicama toliko potrebnog seruma.

Nakon brojnih obećanja da će se cijepiti, Aleksandar Vučić napokon je i primio cjepivo protiv najveće pošasti današnjice. Lokacija – malo naselje na istoku Srbije, više od 200 kilometara udaljeno od Beograda. Cilj – uvjeriti građane Srbije u nužnost cijepljenja. Cjepivo – kinesko.

– Zašto je primio baš kinesku? Pa kineska je prva došla. Trebamo se prisjetiti dočeka tog kontingenta cjepiva na beogradskom aerodromu. Trebamo se prisjetiti prizora kako Vučić ljubi kinesku zastavu. Trebamo se također prisjetiti billboarda u Beogradu, na kojima je pisalo – Hvala brate Xi!, ističe vanjskopolitički analitičar, nekadašnji glavni i odgovorni urednik lista Politika Milan Mišić.

Multivektorska srbijanska vanjska politika

Strani mediji pišu o uspjehu srbijanske imunizacije, ali i spretnoj nabavi cjepiva i od Kine, i od Rusije, i sa Zapada. Za mnoge analitičare riječ je o uspjehu multivektorske srbijanske vanjske politike i konačnoj naplati Vučićeva vanjskopolitičkog pragmatizma. I Europska unija, i SAD, i Rusija, i Kina.

– To je ustvari sjedenje na više stolica istovremeno. Odnosno, to su čuvena četiri stupa koja su formulirana tako još za vrijeme predsjednika Borisa Tadića. Dakle, četiri stupa vanjske politike. A onako, kad se govori o tome među narodom, to se kaže – Dobro jutro na sve četiri strane, ističe Mišić.

– Još prije nego što su cjepiva došla u Srbiju, u najvišem srpskom rukovodstvu dogovoreno je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: