Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

“Rat” EU-a i farmaceuta oko cjepiva

Europske vlasti stišću proizvođače. Ovo je belgijski pogon koji za britansko-švedsku AstraZenecu proizvodi cjepivo razvijeno na Sveučilištu Oxford. Iako se odobrenje za Europsku uniju očekuje sutra, objava da će AstraZeneca umanjiti ugovorene količine za Uniju, izazvala je oštru reakciju Bruxellesa. Jutros su belgijske vlasti, po nalogu Europske komisije ušle u pogon i provele inspekciju. Tragaju za istinom: je li zastoj u isporuci nastao zbog problema u proizvodnom procesu. Izvješće će biti za nekoliko dana.

Nedostatak cjepiva osjeti se u Danskoj.

– Nažalost, primamo manje cjepiva nego što je očekivano. Takva je sada situacija, zastoj u isporuci. Zato zdravstvene vlasti moraju odrediti striktne prioritete, govori Soren Bronstrom, ravnatelj danskog zavoda za javno zdravstvo. 

I prioriteti su promijenjeni, sada su najstariji građani ispred zdravstvenog osoblja. Predstavnica medicinskih sestara i tehničara otvoreno kaže da bi oni trebali dobiti teško dostupne doze. Logika joj je prilično nemilosrdna. 

– Koji je smisao cijepiti starije od 85 godina ako oni obole od nečega drugoga i onda nema nikoga da se brine o njima pita se Grete Christiansen, Udruga danskih medicinskih sestara i tehničara. 

Britanija je ispred svih u Europi. Na tisuću 400 lokacija cijepilo se do sada više od 7 milijuna ljudi. Prvi su registrirali i BioNTech-Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo, a očito je i da nemaju problema s osiguravanjem dostatnih količina i logističkom podrškom.  

– Potpuno se moramo koncentrirati na to da naš program nastavi ići prema planu. Mi sada imamo osiguranu isporuku. Ali, svakako, naša je odgovornost i da razgovaramo s našim prijateljima i susjedima u Europi, i to bez predrasuda, govori Michael Gove, ministar u vladi Velike Britanije. 

No i ovdje je bilo prilagodbe. Razmak između primanja dviju doza sada je čak 12 tjedana, kako bi što više ljudi dobilo barem prvu dozu spasonosne tekućine. I djelomični imunitet bolji je nego nikakav. Britanske vlasti ovo očito

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: