Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Rat u Nagorno Karabahu – državi koja ne postoji

Autor: Hina/HRT

27. 09. 2020.   prije 4 sata

Armenske vlasti proglasile su ratno stanje i opću mobilizaciju nakon novih sukoba koji su izbili u Nagorno Karabahu između tamošnjih separatista koje podupire Erevan i snaga Azerbajdžana. Nagorno Karabah regija je koja pripada Azerbajdžanu, no većinski je nastanjena etničkim Armencima.

➡️ Gorski Karabah – tempirana bomba na mreži naftovoda

Regija Nagorno-Karabah objavila da je u sukobima s azerbajdžanskim snagama ubijeno 16 njezinih vojnika, a ozlijeđeno ih je više od 100. Međunarodni crveni križ javlja da među žrtava ima i civila. Sukobi su ponovno izazvali zabrinutost oko stabilnosti južnog Kavkaza, koridora za transport plina i nafte na svjetska tržišta.

Azeri tvrde da se razmjena vatre dogodila duž crte razgraničenja takozvane ničije zemlje. Tko je prvi zapucao, zasad je nejasno, obje strane optužuju jedna drugu. Armensko ministarstvo obrane priopćilo je pak da su Azeri prvi napali te da su zatim njihove snage srušile dva azerbajdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na udare na civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert. U razmjeni vatre ubijeno je 16 vojnika, a više od stotinu ih je ranjeno. Ima i civilnih žrtava.

U Armeniji su proglašeni ratno stanje i opća mobilizacija. Tražim od svih da se pojave u vojnim povjereništvima – napisao je na Facebooku premijer Armenije Nikol Pachinian. Pozvao je također stanovništvo da bude

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: